ЦПН у Рашки

ЦПН у Рашки

Трибина о вештачкој интелигенцији и ЦПН планетаријум у оквиру Рашких духовних свечаности

Центар за промоцију науке је други пут по реду био гост Рашких духовних свечаности. Ове године ЦПН се поред трибинског програма на познатој локалној манифестацији представио и са мобилним планетаријумом.

У петак, 16. августа, у Галерији Центра за културу „Градац“ одржана је трибина на тему вештачке интелигенције у оквиру које су полазећи са различитих почетних позиција говорили:

• Проф. др Милан М. Ћирковић, истраживач професор на Астрономској опсерваторији у Београду, истраживач сарадник на Институту за будућност човечанства у Оксфорду, Велика Британија
• Др Миљана Милојевић, асистенткиња на Одељењу за филозофију на Филозофском факултету у Београду
• Др Никола Миликић, инжењер компјутерских програмa, асистент на Факултету организационих наука у Београду

Учесници трибине су указали на одређене феномене вештачке интелигенције у бројним стручним областима. Са филозофског становишта једно од истинских филозофских питања на које је др Милојевић указала су „Да ли машине могу да мисле?“, као и „Да ли је људски мозак врста рачунара?“. Ова питања се налазе у основи филозофских теорија ума, али и у истраживању Алана Тјуринга и других отаца компјутерске науке. Свакако један од најпознатијих аргумената у филозофској литератури и литератури о вештачкој интелигенцији јесте Серлов аргумент „кинеске собе“ који отвара питање да ли је симулација разумевања исто што и само разумевање о коме је такође било речи на трибини.

Проф. Ћирковић је говорио о томе шта нам вештачка интелигенција омогућава и зашто је она важнa као и који су ризици развоја ове технолошке дисциплине.

Нешто другачији однос када је вештачка интелигенција у питању долази од стране компјутерских стручњака који на ову технологију гледају као на одвећ врло примењену област коју корисници рачунара и интернета увелико користе а да можда тога нису ни свесни. У том смислу др Никола Миликић је представио неколико концепата као што су Google glasses и Интернет интелигентних објеката (IoT), чија је идеја да разни уређаји које користимо могу комуницирати путем интернета што нам може уштедети време и учинити свакодневне активности ефикаснијим.

Учесници трибине су покушали да подстакну размишљање у том правцу да вештачку интелигенцију не треба посматрати само као футуристичку ствар научнофантасичне литературе, већ као интелигенту анализу података у оквиру високо софистицираних објеката којима се могу постићи различити бенефити, од економске природе (смањење потрошње енергије), уштеде времена, али и генерално комфора живота.

Други дан гостовања ЦПН-а у Рашки био је намењен пројекцијама у ЦПН мобилном планетаријуму. Велики број пре свега школске деце је имао прилику да се упозна са основама астрономије и других сродних наука, те да погледа оригиналне снимке звезданог неба и небројених спектакуларних објеката које можемо посматрати у нашем универзуму.

 

Истражите више о вештачкој интелигенцији на ЦПН наукографици на Елементаријуму.

Истражите свемир путем ЦПН мобилног планетаријума.

Остале активности