CPN u Raški

CPN u Raški

Tribina o veštačkoj inteligenciji i CPN planetarijum u okviru Raških duhovnih svečanosti

Centar za promociju nauke je drugi put po redu bio gost Raških duhovnih svečanosti. Ove godine CPN se pored tribinskog programa na poznatoj lokalnoj manifestaciji predstavio i sa mobilnim planetarijumom.

U petak, 16. avgusta, u Galeriji Centra za kulturu „Gradac“ održana je tribina na temu veštačke inteligencije u okviru koje su polazeći sa različitih početnih pozicija govorili:

• Prof. dr Milan M. Ćirković, istraživač profesor na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, istraživač saradnik na Institutu za budućnost čovečanstva u Oksfordu, Velika Britanija
• Dr Miljana Milojević, asistentkinja na Odeljenju za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu
• Dr Nikola Milikić, inženjer kompjuterskih programa, asistent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu

Učesnici tribine su ukazali na određene fenomene veštačke inteligencije u brojnim stručnim oblastima. Sa filozofskog stanovišta jedno od istinskih filozofskih pitanja na koje je dr Milojević ukazala su „Da li mašine mogu da misle?“, kao i „Da li je ljudski mozak vrsta računara?“. Ova pitanja se nalaze u osnovi filozofskih teorija uma, ali i u istraživanju Alana Tjuringa i drugih otaca kompjuterske nauke. Svakako jedan od najpoznatijih argumenata u filozofskoj literaturi i literaturi o veštačkoj inteligenciji jeste Serlov argument „kineske sobe“ koji otvara pitanje da li je simulacija razumevanja isto što i samo razumevanje o kome je takođe bilo reči na tribini.

Prof. Ćirković je govorio o tome šta nam veštačka inteligencija omogućava i zašto je ona važna kao i koji su rizici razvoja ove tehnološke discipline.

Nešto drugačiji odnos kada je veštačka inteligencija u pitanju dolazi od strane kompjuterskih stručnjaka koji na ovu tehnologiju gledaju kao na odveć vrlo primenjenu oblast koju korisnici računara i interneta uveliko koriste a da možda toga nisu ni svesni. U tom smislu dr Nikola Milikić je predstavio nekoliko koncepata kao što su Google glasses i Internet inteligentnih objekata (IoT), čija je ideja da razni uređaji koje koristimo mogu komunicirati putem interneta što nam može uštedeti vreme i učiniti svakodnevne aktivnosti efikasnijim.

Učesnici tribine su pokušali da podstaknu razmišljanje u tom pravcu da veštačku inteligenciju ne treba posmatrati samo kao futurističku stvar naučnofantasične literature, već kao inteligentu analizu podataka u okviru visoko sofisticiranih objekata kojima se mogu postići različiti benefiti, od ekonomske prirode (smanjenje potrošnje energije), uštede vremena, ali i generalno komfora života.

Drugi dan gostovanja CPN-a u Raški bio je namenjen projekcijama u CPN mobilnom planetarijumu. Veliki broj pre svega školske dece je imao priliku da se upozna sa osnovama astronomije i drugih srodnih nauka, te da pogleda originalne snimke zvezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u našem univerzumu.

 

Istražite više o veštačkoj inteligenciji na CPN naukografici na Elementarijumu.

Istražite svemir putem CPN mobilnog planetarijuma.

Ostale aktivnosti