CPN u Senti

CPN u Senti

Izložbom „Matematika i priroda“ CPN se predstavio na manifestaciji „Put nauka“ u Senti

Centar za promociju nauke je 6. i 7. jula u Senti učestvovao na manifestaciji „Put nauke“. Tom prilikom, posetioci su pored bogatog programa mogli da pogledaju i CPN-ovu izložbu „Matematika i priroda“ i da se tako upoznaju sa raznovrsnim pojavama u oblasti fizike i matematike. Između ostalog, CPN je mališanima u Senti predstavio i maglev, maketu voza koji levitira, Teslin trafo, eksponat Van de Graf i influentnu mašinu, kojima se objašnjava pojava naelektrisanja, ali i brojne druge interaktivne eksponate.

Pored ove izložbe, Centar je tokom trajanja manifestacije organizovao i radionicu „Geometrija oko nas“, na kojoj su najmlađi posetioci manifestacije bili u prilici da uz pomoć slamčica konstruišu razne vrste pravilnih poliedara.

“Put nauka” je manifestacija podržana od strane Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i deo je dugogodišnje naučno popularne manifestacije u Mađarskoj po imenu “Most Nauka.” Ideja manifestacije je da na razumljiv način predstavi važnost istraživanja i razvoja u funkcionisanju kompanija, firmi i institucija u našem regionu i time skrene pažnju koliko je, za razvoj jedne regije, bitna naučna profesionalna orijentacija.

Gradski park na Glavnom trgu u Senti, bio je na kratko naučno popularni centar na kom su bili postavljeni štandovi koji prikazuju različite uzbudljive inovacije, razvojne pravce i interaktivne programe. Glavni pokrovitelj manifestacije ”Putevi nauke” je državna sekretarka iz Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, gospođa Roža Dr. Hofman.

Tags

Ostale aktivnosti