2020 – ГОДИНА ЕЛЕКТРОХЕМИЈЕ У СРБИЈИ

2020 – ГОДИНА ЕЛЕКТРОХЕМИЈЕ У СРБИЈИ

Тринаест научних и стручних организација донело је заједничку Декларацију о проглашењу 2020. за Годину електрохемије у Србији. Током наредне године биће организован читав низ догађаја који ће кулминирати састанком Међународног електрохемијског друштва у Београду, где ће учествовати и овогодишњи добитник Нобелове награде за хемију Стенли Витингем.

У петак, 29. новембра, на Технолошко-металуршком факултету, представници 13 научних и и стручних организација потписали су заједничку Декларација о проглашењу 2020. године за Годину електрохемије у Србији у жељи да упознају најширу јавност у Србији са електрохемијом и мотивишу младе да се баве овом перспективном и веома важном науком.

Захваљујући великом залагању и резултатима српских електрохемичара, Београд ће од 30. августа до 4. септембра 2020. године бити домаћин 71. годишњег састанка Међународног електрохемијског друштва (The International Society of Electrochemistry) на којем ће се окупити најугледнији светски истраживачи из ове области, укључујући и овогодишњег добитника Нобелове награде за хемију Стенлија Витингема.

Током 2020. у Србији ће бити организован и читав низ догађаја који ће представити значај који електрохемија има у савременом свету и упорност истраживача на проналажењу снажних, поузданих и јефтиних алтернативних извора енергије, који је, између осталог, довео до развоја данас незамењивих литијум-јонских батерија, а тројица научника најзаслужнијих за њихов развој, Џон Б. Гудинаф, М. Стенли Витингам и Акира Јошино, добили су Нобелову награду за хемију 2019.

Електрохемијска наука у Србији дуги низ година постиже значајне резултате. Од првих експеримената које је крајем 19. века изводио професор Сима Лозанић, преко професора Панте Тутунџића и академика Александра Деспића, Драгутина Дражића и Миленка Шушића који су били зачетници и оснивачи такозване Београдске електрохемијске школе седамдесетих и осамдесетих година 20. века, до бројних данашњих електрохемичара изниклих из те школе, српска електрохемија је била планетарно препознатљива и дала је изузетан допринос укупном развоју ове науке у свету.

Потписници Декларације су: Друштво физикохемичара Србије (ДФХС), Друштво за истраживање материјала Србије, Институт за мултидисциплинарна истраживања (ИМСИ), Институт за нуклеарне науке Винча (ИНН Винча), Институт за хемију, технологију и металургију (ИХТМ), Институт техничких наука Српске академија наука и уметности (ИТН САНУ), Инжењерско друштво за корозију (ИДК), Савез хемијских инжењера Србије (СХИ), Српско хемијско друштво (СХД), Технолошко-металуршки факултет (ТМФ), Удружење инжењера Србије за корозију и заштиту материјала (УИСКОЗАМ), Факултет за физичку хемију (ФФХ) и Центар за промоцију науке (ЦПН).

Остале активности