40 година фестивала Арс електроника 

 40 година фестивала Арс електроника 

Центар за промоцију науке боравио је на фестивалу Арс Елктроника, који ове године слави 40 година!

Јубиларни 40. рођендан Арс електроника фестивала славио се 5 дана на 16 локација, уз 501 експонат, 548 догађаја, 1449 уметника и научника и 475 партнера под називом: „Ван оквира – криза средњих година дигиталне револуције“. Као и сваке године био је то интензиван, разноврстан, велики фестивал и централна тачка сусрета науке, технологије, уметности и друштва, на глобалном нивоу. 

 Тешко је сумирати све утиске које су представници ЦПН-а понели са овог фестивала, на којем, кроз своју међународну сарадњу, већ традиционално бораве као део дуге сарадње са Арс електроником.

 Арс електроника је координатор пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције, где је и Центар један од 13 партнера. На састанку, организованом током фестивала, учесници су се осврнули на делове програма који никога из делегације Центра нису оставили равнодушним. 

 Некадашњи поштански дистрибутивни центар Постсити, последњи пут је био фестивалски центар, а својом величином и новим просторима који се сваке године откривају, понудио је савршену локацију за тематску изложбу „Ограничења човека – ограничена човечност“ (Human Limitations – Limited Humanity). У дубини бункера испреплетаност медијске уметности и самог локалитета оставља посетиоце без даха.

 Награда STARTS, иницијатива Европске комисије, представља врхунске радове који сведоче о интердисциплинарном приступу и споју науке, технологије и уметности. Узбудљив пројекат који је жири издвојио је „Анатомија AI система“, нашег уметника Владана Јолера и Кејт Крафорд, који представља цео производни циклус Амазоновог AI асистента, укључујући људски рад, ретке сировине и обраду података, све до одлагања отпада.

Новина, а по многима и врхунац овогодишњег фестивала, јесте први музички фестивал AIхMusic, који је Арс Елецтронка организовала у оквиру STARTS иницијативе Европске комисије. Био је посвећен сусрету људске креативности и техничког савршенства, а одржао се у манастиру св. Флоријана, надомак Линца. Савремене музичке праксе биле су презентоване у спектакуларној барокној библиотеци, као и у више мермерних дворана и грандиозној капели са оргуљама све до крипте манастира. 

За крај треба свакако истаћи нову поставку Арс електроника центра и изложбу Understanding AI, која на невероватно забаван начин едукује посетиоце и даје одговоре на нека јако значајна питања: Шта је вештачка интелигенција? А шта ми заправо знамо о људској интелигенцији? И још важније: какве ће ефекте имати напредак на овом пољу на наше друштво?

 Више о фестивалу можете пронаћи на следећим линковима:

https://ars.electronica.art/festival/en/

https://ars.electronica.art/center/en/exhibitions/ai/

https://ars.electronica.art/news/

Остале активности