Центар за промоцију науке на додели CMCC награда

Центар за промоцију науке на додели CMCC награда

Представници Центра за промоцију науке учествовали су у конференцији „Дијалози предвиђања 2023: Наша планета, клима и друштво, који је 16. новембра у Фиренци организовао Centro Euro Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC). У оквиру овог догађаја, другу годину за редом, CMCC је доделио престижну награду Rebecca Ballestra за комуникацију о климатским променама. 

Kонференција је отворена панелом на тему ширења дезинформација о климатским променама. О овој теми говорили су Џон Kук, аустралијски научник који проучава дезинформације о климатским промена, и Паула Гори, генерална секретарка и координаторка Европске опсерваторије за дигиталне медије, а разговор је модерирао Мауро Буонокоре, шеф Kанцеларије за комуникације и медије у CMCC-у. Они су се осврнули на нове технологије и алате вештачке интелигенције које грађанима могу да помогну да идентификују погрешне информације и лажне вести из области климатских промена. 

Следеће предавање одржала је Kарен Флорини, једна од челних особа организације Climate Central. Она је указала на значај благовременог и контиунираног тока информација у области комуникација климатских промена. Флорини је представила најсавременије алате који користе науку и нове технологије, попут великих података (big data), за креирање локалних прича о свакодневном утицају климатских промена на температуру у 60.000 градова.

мултимедијални уметнички наратив, амерички новинар и писац Џеф Бигерс скренуо је пажњу на процесе регенеративног урбаног планирања и климатских миграција, приповедајући о изузетној трансформацији старих италијанских градова који представљају пример добре праксе за климатску отпорност.

Након предавања, Бигерс је објавио да је добитник овогодишње награде Савет за енергију, животну средину и воду (CEEW) са пројектом Лица отпорности на климу (Faces of Climate Resilience). Наглашавајући друштвену страну климатске комуникације кроз приповедање о локалној отпорности у Индији, овај пројекат даје глас најугроженијим људима и избегавању катастрофе.

Међу укупно 372 пријављених иницијатива, истичу се и 25, међу којима је и Kлиматска капсула Центра за промоцију науке. Спајајући уметност и науку, климатска капсула преноси сценарио из 2057. године, у којој наша планета трпи огромне последице климатских промена. Замишљена као експериментални концепт који позива на климатску акцију, капсула је уједно усмерена на праћење и критичко разматрање спровођења Циљева одрживог развоја Уједињених нација, као глобалног и општеприхваћеног механизма на путу ка климатски неутралној и одрживој будућности.

Остале активности