Посета делегације Пекиншке академије науке и технологије Србији

Посета делегације Пекиншке академије науке и технологије Србији

Делегација Пекиншке академије нaуке и технологије посетила је Београд 23. и 24. октобра 2023, са циљем даљег развоја сарадње партнера из Кине и научних и образовних институција наше земље.

Центар за промоцију науке има значајну и вишегодишњу сарадњу са Пекиншком академијом науке и технологије. Сарадња је успостављена након иницијалне посете Центра Кини 2018. године, као и учешћа наших делегација на бројним конференцијама и догађајима у Пекингу и Хохоту, односно делегација из Пекинга Београду и Србији, и учешћа у програмима Центра.

Овом приликом, поред сусрета у Центру за промоцију науке, гости из Кине су имали прилику да обиђу Институт за нуклеарне науке ”Винча” и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду. Домаћин посете у Винчи је био др Мирослав Аџић, помоћник директора Института. Делегацији Пекиншке академије науке и технологије представљене су разноврсне, мултидисциплинарне активности и истраживања, коjи се обављajу у овом институту. Обилазак је укључивао управну зграду и више лабораториjа у коjима се изучава физичкa хемијa.

Проф. др Мирјана Пешић са Пољопривредног факултета дочекала је госте из Кине на огледном добру Факултета, Радмиловцу, где су презентоване активности Факултета у области аналитике, прераде и производње хране. Учесници разговора са обе стране су дискутовали о научним и технолошким питањима у три кључне области: праћење безбедности хране, технологије раног упозоравања и откривања и скрининга; контролисана синтеза нових материјала; технологија евалуације биоразградивих материјала.

Ова посета је учврстила сарадњу Пекишке академије и Центра, као и поменутих научних и образовних институција, доневши нове могућности повезивања и заједничког рада. Ово је посебно релевантно у контексту актуелног позива за финансирање билатералних пројеката научноистраживачких организација из Кине и Србије, отвореног до 20. децембра 2023, о чему се више информација може пронаћи овде.

Остале активности