ЦПН и биодиверзитет

ЦПН и биодиверзитет

Центар за промоцију науке подржао пројекат  заштите подунавског мискантуса

 

Поводом Међународног дана биодиверзитета (биолошке разноврсности), 22. маја, факултет за примењену екологију Футура и НВО Одговорност представили су на конференцији за новинаре одржаној у Медија центру пројекат „Патронатура“ који је  покренут са циљем да скрене пажњу јавности на врсте које изумиру, на оне које настају, а установили су и међународни Институт за подунавски мискантус.

Председник невладине организације Одговорност Владимир Чех изјавио је на конференцији за новинаре да ће ова година бити посвећена врстама које настају, а биљка која је изабрана за то је „мискантус“ (слонова трава), трска која потиче и источне Азије.

„Иако је страна врста, мискантус не представља претњу по биодиверзитет Србије, а пружа велике потенцијале за производњу обновљиве енергије у виду биомасе“, рекао је он.

На конференцији је потписан и Оснивачки акт Института за подунавски мискантус који води Србија уз учешће Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке.

Институт ће радити на заснивању плантажа енергетских биљака, скупљању биомасе, изградњи постројења на биомасу, едукацији обновљивих извора енергије, сарадњи са организацијама из Европске уније које се баве проблемима обновљивих извора енергије.

Пројекат је подржао је Центар за промоцију науке међу 88 пројеката промоције и популаризације науке у 2012. години.

„Посебно задовољство нам је да овај пројекат уврстимо у нашу листу и управо на Дан биодиверзитета представимо ову изузетну иницијативу и на тај начин се укључимо у светски покрет који Уједињене нације већ дванаест година обележавају“, рекла је Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке истичући важност регионалне сарадње која прати овај пројекат.

Продекан факултета Футура Јелена Миловановић рекла је да данашњи број врста на земљи представља само 0,1 одсто свих врста које су икада живеле, док је 99,9 одсто врста ишчезло у неком од протеклих геолошких периода.

Како је речено, сматра се да је због утицаја човека на животну средину годишње изгубљено око 27.000 врста, односно дневно 74 врсте.

„Ако се изумирање настави по садашњој стопи, током наредних 30 година могло би да нестане 20 одсто данашњих врста“, саопштено је на конференцији, што би могло да се пореди са катастрофом која се догодила пре 65 милиона година, када су несатли диносауруси.

Остале активности