ЦПН на Климатону

ЦПН на Климатону

На манифестацији Climathon Belgrade, одржаној 8 и 9. фебруара, представљене су citizen science активности у домену акције за климу, које Центар спроводи кроз међународни пројекат TeRRIFICA.

 У Београду је 8 и 9. фебруара одржан Climathon Belgrade, најмасовнија колективна климатска акција која се дешава у преко 145 градова и 55 земаља на свим континентима.

Интезивни дводневни програм предавања и радионица привукао је студенте, стручњаке и стартапове са жељом да помогну нашем граду у решавању климатских изазова и подизању еколошке свести. Две пуне сале зграде Управе града Београда биле су стециште интердисциплинарног надметања, а најбољи тимови су изашли пред представнике града са креативним решењима, насталим уз менторство истакнутих домаћих стручњака из релевантних области.

Догађај је реализован од стране локалног Climathon организатора ChaOS и низа партнера, кроз грант EIT Climate-KIC – европске заједнице за знање и иновације и подршку Секретаријата за заштиту животне средине и Привредне коморе Србије.

У оквиру пленарног дела догађаја, др Марјана Бркић, саветница у Сектору за међународну сарадњу, је присутнима представила citizen science активности у домену акције за климу, које Центар спроводи кроз пројекат TeRRIFICA. У оквиру овог међународног пројекта, финансираног из оквира финансирања Хоризонт 2020, развијена је мапа помоћу које ће становници шест пилот регија Европе, међу којима је и Београд, моћи да искажу субјективне изазове са којима се сусрећу у својим градовима у вези климатских промена.

Више о пројекту TeRRIFICA и мапирању у Београду сазнајте на: http://belgrade.terrifica.eu/

Остале активности