ЦПН на ČUMIĆ BOOK FESTU

ЦПН на ČUMIĆ BOOK FESTU

У четвртак, 16. маја, на ČUMIĆ BOOK FEST-у одржана је трибина „Више од текста“, на којој се говорило о иновативним издавачким формама

 

Фото: Марко Рисовић

Центар за промоцију науке је до сада објавио више од четрдесет издања, а последњих година посебна пажња поклања се иновативним издавачким формама попут првог доктората у стрипу „Одравњивање“ (Unflattening) канадског аутора Ника Сузениса, или Augmented Reality (AR) апликације „Сеоба на екране“, која проширује графички и текстуални садржај истоименог темата најновијег броја часописа Елементи.

О томе шта ново доносе ова два иновативна издавачка подухвата, у оквиру програма петог ČUMIĆ BOOK FEST-а говорили су Жељко Лончар, графички дизајнер и аутор Augmented Reality (AR) апликације „Сеоба на екране“, Никола Драгомировић, стрип критичар и есејиста, и Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке.

„Сеоба на екране“ је АR апликација која пружа проширење текстуалног и графичког садржаја о еволуцији нашег односа према екранима свих врста. О овој апликацији, начину на који омогућава да остваримо потпуни доживљај насловне стране и илустрација у тексту „Хронологија“ (14-19. стр.), али и томе како је настала, говорио је Жељко Лончар, предавач на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду, који и води студио за графички дизајн DAYDREAM.

Augmented Reality (AR) апликацију „Сеоба на екране“ за андроид уређаје можете преузети бесплатно путем овог линка.

„Одравњивање“ (Unflattening) Ника Сузениса први је досад одбрањени докторат у форми стрипа, који је у априлу 2015. године објавила реномирана издавачка кућа Harvard University Press, а српски превод, у априлу 2016, Центар за промоцију науке. Сузенис је своју дисертацију под истим именом одбранио 2014. године на Универзитету Колумбија, у Њујорку.

„Одравњивање“ је добило велики број награда, међу којима је и престижна награда Америчке асоцијације издавача за врхунски академски рад, и то у две категорије – за најбоље издање у оквиру студија медија и културе, као и за најбоље издање из области хуманистичких наука, где стрип никада раније није био ни номинован. О многим детаљима у вези са овим несвакидашњим издањем говорио је стрип критичар Никола Драгомировић, сарадник Политикиног Забавника, недељника Време и  часописа Елементи.

Посетиоци петог ČUMIĆ BOOK FEST, од 15. до 19. маја, имају прилику да се упознају са савременим токовима у књижевности и присуствују многобројним занимљивим трибинама које излазе из ових оквира и задиру у актуелне друштвене теме и теме из културе.

 

 

 

Остале активности