ЦПН на Другаријади

ЦПН на Другаријади

ЦПН је учесницима овогодишње Другаријаде на Копаонику представио мобилни планетаријум, уз разноврсне експерименте и радионице на којима су прављени мали роботи

Центар за промцију науке је и овде године учествовао на Кампу пријатељства – Другаријада, који је од 16. до 21. септембра на Копаонику организовала Фондација Новак Ђоковић. ЦПН је је свој програм одржао током научног дана – 18. септембра, а преко 130 деце из малих места у Србији могло је да посети мобилни планетаријум, ужива у експериментима током ЦПН научног шоуа и заједно са нашим мејкерима прави мале роботе – електробубе.

Сада већ традиционално, ЦПН екипа са великим уживањем долази на Другаријаду и са предивно ентузијастичном децом ради научне и технолошке радионице. Сва деца на кампу имала су прилике да одгледају Научни шоу, учествују у експериментима који изгледају попут неке магије, али потом и открију каква наука запрво стоји иза свих тих феномена и трикова. Потом су посматрали дигитално звездано небо у мобилном планетаријуму, где су могли ближе да баце поглед не само на сазвежђа која су изнад наших глава када падне мрак, већ и да отпутују на пројекције Марса, Јупитер, Сатурна и других планета. Такође, подељени у екипе, сви постали су прави мејкери и направили своје прве роботе – електробубе које скакућу по столовима и цртају уврнуте сличице.

Фондација Новак Ђоковић и ове године је припремила фантастичан програм током целе недеље, на ком су учествовали ученици из 13 истурених одељења која се налазе у селима при општинама Сремска Митровица, Смедерево, Крагујевац, Алексинац, Власотинце и Ириг. Поред научног дана, учесници су истраживали природу, бавили се спортом, радили на рачунарима и програмирали не само роботе већ и програме у виртуелној реалности.

Фотографије: Јелена Ивановић, Фондација Новак Ђоковић

Остале активности