CPN na Drugarijadi

CPN na Drugarijadi

CPN je učesnicima ovogodišnje Drugarijade na Kopaoniku predstavio mobilni planetarijum, uz raznovrsne eksperimente i radionice na kojima su pravljeni mali roboti

Centar za promciju nauke je i ovde godine učestvovao na Kampu prijateljstva – Drugarijada, koji je od 16. do 21. septembra na Kopaoniku organizovala Fondacija Novak Đoković. CPN je je svoj program održao tokom naučnog dana – 18. septembra, a preko 130 dece iz malih mesta u Srbiji moglo je da poseti mobilni planetarijum, uživa u eksperimentima tokom CPN naučnog šoua i zajedno sa našim mejkerima pravi male robote – elektrobube.

Sada već tradicionalno, CPN ekipa sa velikim uživanjem dolazi na Drugarijadu i sa predivno entuzijastičnom decom radi naučne i tehnološke radionice. Sva deca na kampu imala su prilike da odgledaju Naučni šou, učestvuju u eksperimentima koji izgledaju poput neke magije, ali potom i otkriju kakva nauka zaprvo stoji iza svih tih fenomena i trikova. Potom su posmatrali digitalno zvezdano nebo u mobilnom planetarijumu, gde su mogli bliže da bace pogled ne samo na sazvežđa koja su iznad naših glava kada padne mrak, već i da otputuju na projekcije Marsa, Jupiter, Saturna i drugih planeta. Takođe, podeljeni u ekipe, svi postali su pravi mejkeri i napravili svoje prve robote – elektrobube koje skakuću po stolovima i crtaju uvrnute sličice.

Fondacija Novak Đoković i ove godine je pripremila fantastičan program tokom cele nedelje, na kom su učestvovali učenici iz 13 isturenih odeljenja koja se nalaze u selima pri opštinama Sremska Mitrovica, Smederevo, Kragujevac, Aleksinac, Vlasotince i Irig. Pored naučnog dana, učesnici su istraživali prirodu, bavili se sportom, radili na računarima i programirali ne samo robote već i programe u virtuelnoj realnosti.

Fotografije: Jelena Ivanović, Fondacija Novak Đoković

Ostale aktivnosti