ЦПН на Фестивалу Експеримента у Греноблу

ЦПН на Фестивалу Експеримента у Греноблу

Центар за промоцију науке је први пут представио своје art+science програме на петом издању бијенала уметности, науке и нових технологија у Греноблу

Културни центар Гренобла – Ексагон (фр. Hexagone) организовао је пето бијенале посвећено интердисциплинарним сарадњама на пресеку уметности, науке и нових технологија. Специфичност Фестивала Експеримента лежи у учешћу великог броја истраживача и научно-истраживачких центара, с обзиром да је Гренобл значајнo средиштe науке у Француској. Стога је највећи број изложених радова укључивао локалне научнике, док су у неколико случајева сами истраживачки центри продуцирали и развијали представљена дела.

Богати програм Фестивала донео је око тридесет интердисциплинарних пројеката уз неколико изразито сложених продукција, и у концептуалном и у техничком смислу. Посебан акценат је дат на перформативна представљања појединих радова, ауторска вођења и наменски организоване догађаје попут мастер-класова, научних анализа и демонстрација.

Програм Фестивала је укључио и конференцијски сегмент, односно више сесија, разговора и панел дискусија које су реализоване од 20. до 22. октобра. У једној од њих, посвећеној интердисциплинарном разматрању климатских промена и деловању ка емотивној реакцији публике, учествовао је и Добривоје Лале Ерић, селектор art+science програма Центра за промоцију науке. Уз учешће двоје истраживача и уметнице чији је рад изложен на Фестивалу, причало се о утицају на публику и на њихову перцепцију и понашање у контексту климатских промена, као и на емотивне и комплексне реакције какве овакав приступ може да произведе. Ерић је представио повезане активности Центра које су реализоване током ове године, попут програма ЕкОтисак у Новом Саду, три летња кампа за младе посвећена климатским променама и експерименталне платформе Климатска капсула, која је и креирана са циљем непосредног и неприкривеног третмана ове сложене и преломне теме.

Више о Фестивалу Експеримента можете видети на линку.

 

Остале активности