CPN na Festivalu Eksperimenta u Grenoblu

CPN na Festivalu Eksperimenta u Grenoblu

Centar za promociju nauke je prvi put predstavio svoje art+science programe na petom izdanju bijenala umetnosti, nauke i novih tehnologija u Grenoblu

Kulturni centar Grenobla – Eksagon (fr. Hexagone) organizovao je peto bijenale posvećeno interdisciplinarnim saradnjama na preseku umetnosti, nauke i novih tehnologija. Specifičnost Festivala Eksperimenta leži u učešću velikog broja istraživača i naučno-istraživačkih centara, s obzirom da je Grenobl značajno središte nauke u Francuskoj. Stoga je najveći broj izloženih radova uključivao lokalne naučnike, dok su u nekoliko slučajeva sami istraživački centri producirali i razvijali predstavljena dela.

Bogati program Festivala doneo je oko trideset interdisciplinarnih projekata uz nekoliko izrazito složenih produkcija, i u konceptualnom i u tehničkom smislu. Poseban akcenat je dat na performativna predstavljanja pojedinih radova, autorska vođenja i namenski organizovane događaje poput master-klasova, naučnih analiza i demonstracija.

Program Festivala je uključio i konferencijski segment, odnosno više sesija, razgovora i panel diskusija koje su realizovane od 20. do 22. oktobra. U jednoj od njih, posvećenoj interdisciplinarnom razmatranju klimatskih promena i delovanju ka emotivnoj reakciji publike, učestvovao je i Dobrivoje Lale Erić, selektor art+science programa Centra za promociju nauke. Uz učešće dvoje istraživača i umetnice čiji je rad izložen na Festivalu, pričalo se o uticaju na publiku i na njihovu percepciju i ponašanje u kontekstu klimatskih promena, kao i na emotivne i kompleksne reakcije kakve ovakav pristup može da proizvede. Erić je predstavio povezane aktivnosti Centra koje su realizovane tokom ove godine, poput programa EkOtisak u Novom Sadu, tri letnja kampa za mlade posvećena klimatskim promenama i eksperimentalne platforme Klimatska kapsula, koja je i kreirana sa ciljem neposrednog i neprikrivenog tretmana ove složene i prelomne teme.

Više o Festivalu Eksperimenta možete videti na linku.

 

Ostale aktivnosti