CPN na CARNET konferenciji u Šibeniku

CPN na CARNET konferenciji u Šibeniku

Centar za promociju nauke učestovao je na CARNET Users Conference (CUC) u Šibeniku koja je organizovana od 26. do 28. oktobra.

Karnetova konferencija CUC organizuje se u kontinuitetu od 1999. godine sa ciljem okupljanja brojnih aktera od važnosti za obrazovanje, poput predstavnika ministarstava, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, pa sve do krajnjih korisnika – nastavnika, učitelja i školskih uprava. Smatra se jedinstvenom platformom za razmenu znanja, iskustava i novih tendencija sa svrhom razvoja saradnje na polju informaciono-komunikacijskih tehnologija. Ovogodišnje izdanje je ispratilo više od 2,000 ljudi a poseban akcenat je stavljen na ”otvaranje u zatvorenom svetu” i na razumevanje promena koje donosi post-digitalno doba.

Izvor: CARNET Users Conference CUC

Centar za promociju nauke je na konferenciji učestvovao u razgovoru posvećenom takmičenju SEE EcoSTEAM Challenge koje je realizovano u okviru projekta Scientix. Tokom 2022. godine, nastavnici i učenici dvanaest škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije razmatrali su svoju klimatsku realnost i modele ozelenjavanja neposrednih školskih okruženja. Partneri projekta – Sveučilište u Mostaru, Karnet i CPN – izabrali su nacionalne pobedničke projekte koji su premijerno predstavljeni ovom prilikom.

Pobednik takmičenja u Srbiji je Osnovna škola ,,Sveti Sava” iz Kikinde, čiji tim su predvodili nastavnici Danilo Borovnica i Miroslav Grujić, istovremeno i ambasadori projekta Scientix. Njihov projekat je zasnovan na postavljanju zelenog zida na fasadi školske zgrade i izgradnji ”hotela” za insekte koji su česti posetioci školskog dvorišta. Obe ideje su već ušle u dalju razradu i dobile inicijalna sredstva za realizaciju od strane lokalne samouprave.

Izvor: CARNET Users Conference CUC

Kako je fokus ovogodišnje konferencije bio na izazovima obrazovanja u post-digitalnom dobu, lajtmotiv je bila ,,generacija Z” i Tik-Tok kultura. Veliki broj prezentacija, radionica, i panela bio je posvećen razmatranju upravo ovih fenomena, gde su učesnici zajedno sa posetiocima imali priliku da diskutuju o potrebama ,,generacije Z” i načinima da se digitalne platforme koje okupiraju veliki deo pažnje današnjih učenika upotrebe u obrazovnom kontekstu.

a i sami učenici primećuju probleme post-digitalnog doba govori i obilje ideja koje su proistekle iz učeničkog hakatona na temu prevencije onlajn nasilja. U hakatonu koji je održan prvog dana konferencije učestovavali su učenici iz Šibaničko-kninske županije. Predstavnici pobedničke Tehničke škole osmislili su rešenje koje omogućava blokiranje nepoželjnih poruka i prijavljivanje IP adresa internet zlostavljača.

Izvor: CARNET Users Conference CUC

Ostale aktivnosti