ЦПН на CARNET конференцији у Шибенику

ЦПН на CARNET конференцији у Шибенику

Центар за промоцију науке учестовао је на CARNET Users Conference (CUC) у Шибенику која је организована од 26. до 28. октобра.

Карнетова конференција CUC организује се у континуитету од 1999. године са циљем окупљања бројних актера од важности за образовање, попут представника министарстава, локалних самоуправа, невладиних организација, па све до крајњих корисника – наставника, учитеља и школских управа. Сматра се јединственом платформом за размену знања, искустава и нових тенденција са сврхом развоја сарадње на пољу информационо-комуникацијских технологија. Овогодишње издање је испратило више од 2,000 људи а посебан акценат је стављен на ”отварање у затвореном свету” и на разумевање промена које доноси пост-дигитално доба.

Извор: CARNET Users Conference CUC

Центар за промоцију науке је на конференцији учествовао у разговору посвећеном такмичењу SEE EcoSTEAM Challenge које је реализовано у оквиру пројекта Scientix. Током 2022. године, наставници и ученици дванаест школа из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије разматрали су своју климатску реалност и моделе озелењавања непосредних школских окружења. Партнери пројекта – Свеучилиште у Мостару, Карнет и ЦПН – изабрали су националне победничке пројекте који су премијерно представљени овом приликом.

Победник такмичења у Србији је Основна школа ,,Свети Сава” из Кикинде, чији тим су предводили наставници Данило Боровница и Мирослав Грујић, истовремено и амбасадори пројекта Scientix. Њихов пројекат је заснован на постављању зеленог зида на фасади школске зграде и изградњи ”хотела” за инсекте који су чести посетиоци школског дворишта. Обе идеје су већ ушле у даљу разраду и добиле иницијална средства за реализацију од стране локалне самоуправе.

Извор: CARNET Users Conference CUC

Како је фокус овогодишње конференције био на изазовима образовања у пост-дигиталном добу, лајтмотив је била ,,генерација Z” и Тик-Ток култура. Велики број презентација, радионица, и панела био је посвећен разматрању управо ових феномена, где су учесници заједно са посетиоцима имали прилику да дискутују о потребама ,,генерације Z” и начинима да се дигиталне платформе које окупирају велики део пажње данашњих ученика употребе у образовном контексту.

а и сами ученици примећују проблеме пост-дигиталног доба говори и обиље идеја које су проистекле из ученичког хакатона на тему превенције онлајн насиља. У хакатону који је одржан првог дана конференције учестовавали су ученици из Шибаничко-книнске жупаније. Представници победничке Техничке школе осмислили су решење које омогућава блокирање непожељних порука и пријављивање IP адреса интернет злостављача.

Извор: CARNET Users Conference CUC

Остале активности