ЦПН на конференцији у Лозани

ЦПН на конференцији у Лозани

Научна новинарка Центра за промоцију науке присуствовала је Светској конференцији научних новинара одржаној у Лозани, Швајцарска

 Преко 1200 научних новинара и комуникатора из целог света као и велики број предавача присуствовало је Светској конференцији научних новинара одржаној у периоду од 30.06. до 05.07.2019. године у Лозани, Швајцарска.

Циљ конференције био је повезивање научних новинара из целог света као и извештавање о важним темама попут климатских промена, fake news-а, загађености ваздуха и воде и вештачкој интелигенцији.

Током шест дана конференције, представница ЦПН-а присуствовала је великом броју предавања, панел-дискусија, радионица, посети CERN-у као и састанку Балканске мреже научних новинара.

Током дана преконференције, 01. јуна, у оквиру Балканске радионице научног новинарства, присутнима су се обратили научни новинар и председник Удружења италијанских научних новинара Фабио Туроне, представник Истраживачког центра Европске комисије Мартон Хајду, научни новинар из Италије Нико Питрели, телевизијска научна новинарка Рената Дацингер, научни новинари из Хрватске Мићо Таталовић, Ведрана Симичевић и Ненад Јарић Дауенхауер као и новинарка из Румуније Александра Нистарои.

Главне теме преподневног дела преконференције тицале су се значаја научног новинарства, начина проналаска локално релевантних тема, извештавања и писања научних прича као и покривања научних тема на телевизији. Предавачи су такође говорили о истраживачком онлајн новинарству у области медицине и саветима приликом одабира тема за стране медије.

Током другог дела дана преконференције било је више речи о фриленс научном новинарству као и етици у овој области новинарства након чега је уследило свечано отварање Светске конференције научних новинара у Swiss Tech Convention Center-у (STCC).

Представница ЦПН-а такође је присуствовала посети CERN-у, највећој научној лабораторији на свету основаној 1954. године с циљем да испита порекло материје и пружи увид у основне законе природе.

Током посете организоване другог дана конференције, присутни су имали прилику да виде један од највећих детектора честица ALICE (A Large Ion Collider Experiment) смештен 100 метара испод површине земље.

Поред тога, малој групи научних новинара пружена је јединствена прилика да приступе LHC тунелу (Large Hadron Collider). LCH представља највећи и најснажнији акцелератор честица на свету смештен у кружном тунелу дугачком 27 километара који се налази на дубини од чак 175 метара испод француско-швајцарске границе.

Током преостала три дана конференције представница ЦПН-а присуствовала је „Ручку у лабораторији” (Lunch@Lab) са психолозима и истраживачима који су говорили о могућностима примене концепта аргументоване реалности у научне сврхе, али и сврхе популаризације науке на најсавременије начине.

Једно од занимљивијих предавања тицало се лажних вести (fake news) и техника препознавања оваквих садржаја на интернету као и практичних смерница за проверу извора.

Током наредних дана одржан је низ предавања и радионица на тему климатских промена, загађености океана и угрожености биолошке разноврсности, док је последњег дана организовано вођено интерактивно предавање о најчешћим новинарским грешкама. Током предавања присутни су пред колегама имали прилике да јавно изнесу највеће „пехове“ из своје професионалне каријере.

На самом крају конференције у свечаној сали STCC-a објављена је наредна земља која ће бити домаћин Светске конференције научних новинара – Колумбија и уједно изабрана нова председница Светске федерације научних новинара, уредница и водитељка Радио-телевизије Србије, Милица Момчиловић.

Остале активности