Интелигенција биљака на Фестивалу у Румунији

Интелигенција биљака на Фестивалу у Румунији

У оквиру Фестивала науке у Клужу, који је трајао од 21. до 23. јуна, Центар за промоцију науке представио је изложбу Интелигенција биљака

Изложба је била постављена у галерији Casa Matei. Овом приликом ученици основних и средњих школа и заинтересовани гости могли су да обиђу интерактивне научно-популарне експонате који говоре о чулима код биљака и њиховим паралелама са човеком.

Биљке ништа не говоре, тако да нам је остављено да сами дешифрујемо куда су се упутиле. Анатомски се веома разликују од нас, немају мишиће, али имају исте филаменте као ваши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве, али електрични сигнали преносе информације кроз другачије судове! Биљке комуницирају међусобно и, попут нас, имају чула. Кроз ову изложбу посетиоци су сазнали и како.

Фестивал је организован први пут у Клужу, и чиниле су га интерактивне поставке, документарни филмови, изложбе, дебате и интерактивни експерименти. На фестивалу је тим поводом учествовало око 30 представника разноврсних организација из Румуније, Француске и представници Центра за промоцију науке из Србије. Истраживачи са Универзитета из Клужа су представили своје мастер и докторске радове, који су били усмерени на новонастале климатске промене.

 

Остале активности