ЦПН у Кикинди

ЦПН у Кикинди

Центар за промоциjу науке прославио рођендан кикиндског мамута Кике[:]

Кикинда jе 6. и 7. септембра традиционално обележила годишњицу открића чувеног кикиндског мамута. Манифестациjа „Мамут фест“ већ седми пут за редом омогућава грађанима Кикинде да очуваjу, и са остатком земље и света поделе ово важно природно и историjско наслеђе.

Дечjи фестивал „Мамут фест“ jе ове године посетио и Центар за промоциjу науке са своjим мобилним планетариjумом. У два дана фестивала, планетариjумским проjекциjама jе присуствовало 500 посетилаца. Првог дана jе ЦПН угостио школарце, коjи су долазили у организованим, школским посетама, док су другог дана фестивала сви заинтересовани грађани могли да истраже свемир под куполом планетариjума. Интересовање грађана било jе огромно, и Центар за промоциjу науке jе провео два веома приjатна и заузета дана упознаjући Кикинђане са лепотама свемира.

 

На „Мамут фесту“ су деца имала прилику да учествуjу у броjним радионицама, да посете богату поставку Народног музеjа, али и да уживаjу у гостуjућоj изложби антикварних играчака из приватне колекције.

Кикиндска мамутица Кика је скелет мамута који је припадао врсти Mammothus trogoteri, степски слон, стар пола милиона година, а који је откривен 1996. у глинокопу компаније „Тоза Марковић“. Оригинални скелет се чува као заштићени експонат у музеју, док је велика реплика Кике, висока 4,7, а дуга 7 метара, изложена у дворишту музеја.

Центар за промоциjу науке jе пожелео Кики срећан рођендан, уз обећање да ће се дружити и наредне године са jош богатиjим и оригиналниjим програмом и садржаjем.

Остале активности