ЦПН на patisXclima конференцији у Барселони

ЦПН на patisXclima конференцији у Барселони

Независни културни центар Нау Бостик у Барселони био је 8. и 9. јуна 2022. домаћин конференције на којој су представљени савремени концепти и пројекти озелењавања школских дворишта и непосредних окружења

Догађај у Барселони окупио је представнике бројних градова, регија, институција и организација из читаве Европе, који активно раде или су укључени у пројекте посвећене адаптацији школских дворишта на измењене климатске услове. На конференцији су представљени отворени позиви, иницијативе и могућности које се нуде широм Европе како би се што пре започело са неопходним и сложеним активностима у овом домену. Посебно су били драгоцени примери великих градова попут Париза, Брисела и Валенсије, који планирају структуралне трансформације свих јавних школа током ове деценије.

Центар за промоцију науке је овом приликом представио пројекат SEE Eco-STEAM Challenge који се, под окриљем мреже пројекта Scientix и у сарадњи са Свеучилиштем у Мостару и КАРНЕТ-ом из Загреба, ове године спроводи у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији. У пројекат су укључене по четири основне школе из све три земље, које повезују школске програме и наставне јединице посвећене клими и животној средини са процесом мерења основних временских параметара. Упоређивање прикупљених и историјских података уводи у пројекат који за циљ има предлагање могућих решења за трансформацију школа и адаптирање на измењене услове. Победнички тимови из све три земље ће учествовати и изложити своје предлоге на годишњој конференцији КАРНЕТ-а која ће се, крајем октобра, одржати у Шибенику.

Остале активности