ЦПН на виртуелној ECSITE конференцији

ЦПН на виртуелној ECSITE конференцији

Центар за промоцију науке је и ове године, у промењеним околностима, био присутан на престижној европској смотри научних центара и музеја, одржаној средином јуна 2021.

ECSITE, највећа европска асоцијација научних музеја и центара, одржала је своју традиционалну годишњу конференцију у другачијем амбијенту. Наиме, услед пандемије и бројних повезаних изазова, годишња конференција је други пут у низу одржана искључиво у виртуелном формату. Упркос оваквим околностима, скуп је успео да привуче више од 1200 учесника из 58 земаља и са практично свих континената, чиме је ECSITE потврдио своју водећу позицију у свету савремене научне комуникације.

У програму конференције, запажено место су имали угледни светски научници и истраживачи, док су међу темама доминирала питања климатских промена, биодиверзитета и одрживог развоја, равноправности и разноврсности, пост-пандемијског окружења, дигиталних и онлајн алата, нових форми и садржаја. Укупно су одржане 73 сесије на којима је учествовало нешто више од 300 говорника.

Центар за промоцију науке је и овај пут био присутан у програму конференције, учешћем Добривоја Лалета Ерића, руководиоца Сектора за међународну сарадњу и члана Програмског одбора ECSITE-а, у сесији посвећеној видљивости жена у СТЕМ дисциплинама. У овом контексту, фокус је дат на искуства и достигнућа усмерена на боље повезивање и већу видљивост жена у свету математике, кроз програмске активности Центра у оквиру манифестације Мај месец математике – М3. У сесији су представљени и сродни програми и активности у ЦЕРН-у, Јужној европској опсерваторији (ESO) и Европској лабораторији за молекуларну биологију (EMBL).

Асоцијација ECSITE основана је 1989. године са циљем бољег повезивања тада тек успостављених интерактивних научних центара и музеја. У годинама које следе, ECSITE се профилисао као глобални предводник савремених пракси у активном повезивању науке и друштва. Од иницијалне 23 оснивачке организације, асоцијација је дошло до преко 300 регистрованих чланова у 2021.

Остале активности