ЦПН обележио национални Дан науке

ЦПН обележио национални Дан науке

Центар за промоцију науке je на свечан, али и забаван начин обележио национални Дан науке, 10. јул

Уочи дана науке представили смо модернизовани изглед нашег портала Елементаријум. Као што је то и досад био случај, посетиоци на порталу могу да прочитају најновије вести из света науке, да сазнају више о активностима ЦПН-а, погледају мноштво занимљивих снимака и послушају све емисије Радио Елемената. Са новим сајтом, пристижу и нове приче из научнопопуларног часописа Елементи, есеји, занимљивости из света науке, али и ексклузивни интервјуи са истакнутим члановима научне заједнице, како у Србији, тако и у свету.

 

Као најлепши увод у нови сајт, приредили смо посебан научни интервју. Разговарали смо са угледним српским научницима, чија су се имена нашла на престижној листи Универзитета Станфорд, а који су својим достигнућима оставили дубок траг у научном свету. За Елеметаријум су о својим каријерама, али и о улози науке у друштву, говорили др Мирослав Крстић, др Магдалена Ђорђевић, др Иван Гутман, др Милица Радишић, др Гордана Вуњак-Новаковић и др Радивоје Поповић.

Суботње преподне посветили смо најбољим научним комуникаторима у Србији. У Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, доделили смо признања организацијама и појединцима који су учешћем на Јавном позиву за финансирање пројеката промоције науке представили оригиналне идеје и који ће током наредне године развијати своје пројекте.

Подсетимо, ове године финансирано је 15 пројеката који ће се реализовати у научним клубовима широм наше земље, као и 43 пројекта који науку комуницирају и промовишу на најразличитије начине. На овај начин јавност упознамо са многим иновативним идејама и новим значајним именима у области науке и промоције науке. Поред тога, захвалнице су добили и представници 10 научних клубова активних широм Србије, који су припремили своје годишње програме.

Од 19 часова, на доњем делу Калемегдана повели смо посетиоце у Научну шетњу кроз непознато. Пријављени на нашем сајту, учесници су шетњом кроз делове града откривали разноврсне научне појмове и личности. Кроз игру откривали смо како то истражујемо непознато у математици, како у другим наукама, а како у уметности? Кроз ову шетњу смо плесали кроз непознато са Станицом – сервисом за савремени плес.

На крају дана, у Микрогалерији Научног клуба Београд одиграна је научна минијатура ,,Испод површине” – десетоминутна пантомимска представа са елементима слепстик комедије која се бави односом човека и његовог окружења. Окупљени, махом деца, гледали су како Микрогалерија Научног клуба постаје „микро-стан“, прототип свакодневног окружења модерног човека. Наш неми јунак, заједно са посматрачима, откривао је где се све може крити наука у стану. Одигране су три представе између 20 и 21 час, а исти програм одигран је дан раније.

Дан науке, установљен уредбом Владе Србије из 2010. године, обележава се на дан рођења Николе Тесле.

 

Остале активности