CPN obeležio nacionalni Dan nauke

CPN obeležio nacionalni Dan nauke

Centar za promociju nauke je na svečan, ali i zabavan način obeležio nacionalni Dan nauke, 10. jul

Uoči dana nauke predstavili smo modernizovani izgled našeg portala Elementarijum. Kao što je to i dosad bio slučaj, posetioci na portalu mogu da pročitaju najnovije vesti iz sveta nauke, da saznaju više o aktivnostima CPN-a, pogledaju mnoštvo zanimljivih snimaka i poslušaju sve emisije Radio Elemenata. Sa novim sajtom, pristižu i nove priče iz naučnopopularnog časopisa Elementi, eseji, zanimljivosti iz sveta nauke, ali i ekskluzivni intervjui sa istaknutim članovima naučne zajednice, kako u Srbiji, tako i u svetu.

 

Kao najlepši uvod u novi sajt, priredili smo poseban naučni intervju. Razgovarali smo sa uglednim srpskim naučnicima, čija su se imena našla na prestižnoj listi Univerziteta Stanford, a koji su svojim dostignućima ostavili dubok trag u naučnom svetu. Za Elemetarijum su o svojim karijerama, ali i o ulozi nauke u društvu, govorili dr Miroslav Krstić, dr Magdalena Đorđević, dr Ivan Gutman, dr Milica Radišić, dr Gordana Vunjak-Novaković i dr Radivoje Popović.

Subotnje prepodne posvetili smo najboljim naučnim komunikatorima u Srbiji. U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, dodelili smo priznanja organizacijama i pojedincima koji su učešćem na Javnom pozivu za finansiranje projekata promocije nauke predstavili originalne ideje i koji će tokom naredne godine razvijati svoje projekte.

Podsetimo, ove godine finansirano je 15 projekata koji će se realizovati u naučnim klubovima širom naše zemlje, kao i 43 projekta koji nauku komuniciraju i promovišu na najrazličitije načine. Na ovaj način javnost upoznamo sa mnogim inovativnim idejama i novim značajnim imenima u oblasti nauke i promocije nauke. Pored toga, zahvalnice su dobili i predstavnici 10 naučnih klubova aktivnih širom Srbije, koji su pripremili svoje godišnje programe.

Od 19 časova, na donjem delu Kalemegdana poveli smo posetioce u Naučnu šetnju kroz nepoznato. Prijavljeni na našem sajtu, učesnici su šetnjom kroz delove grada otkrivali raznovrsne naučne pojmove i ličnosti. Kroz igru otkrivali smo kako to istražujemo nepoznato u matematici, kako u drugim naukama, a kako u umetnosti? Kroz ovu šetnju smo plesali kroz nepoznato sa Stanicom – servisom za savremeni ples.

Na kraju dana, u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd odigrana je naučna minijatura ,,Ispod površine” – desetominutna pantomimska predstava sa elementima slepstik komedije koja se bavi odnosom čoveka i njegovog okruženja. Okupljeni, mahom deca, gledali su kako Mikrogalerija Naučnog kluba postaje „mikro-stan“, prototip svakodnevnog okruženja modernog čoveka. Naš nemi junak, zajedno sa posmatračima, otkrivao je gde se sve može kriti nauka u stanu. Odigrane su tri predstave između 20 i 21 čas, a isti program odigran je dan ranije.

Dan nauke, ustanovljen uredbom Vlade Srbije iz 2010. godine, obeležava se na dan rođenja Nikole Tesle.

 

Ostale aktivnosti