Mejkers spejs u Leskovcu

Mejkers spejs u Leskovcu

Na jugu Srbije otvoren je Mejkers spejs, i to u Naučnom klubu Leskovac

Naučni klub Leskovac dobio je svoj Mejkers spejs. Na inicijativu Centra za promociju nauke, a uz podršku fondacije Telenor, prva naučna pravionica, inovaciona laboratorija i hab za mejkere na jugu Srbije otvoren je u ponedeljak, 5. jula. Ovom prilikom organazovana je mala svečanost, a u Naučnom klubu istovremeno je predstavljena i izložba Karavan za klimu.

Na otvaranju su se prisutnim zvanicama obratile direktorka Centra za stručno usavršavanje u Leskovcu Anđela Kostić Minić, rukovodilac sektora za programske aktivnosti dr Tanja Adnađević i članica Gradskog veća Aleksandra Đorđević.

Uz Leskovac, Mejkers prostori su ove godine otvoreni i u naučnim klubovima u Šapcu i Kikindi, takođe u saradnji sa Telenor fondacijom. Sva tri prostora osmišljena su uz pomoć koordinatora beogradskog Mejkers spejsa, koji uspešno radi od 2018. godine.

Mejkers spejs je prostor za sve one koji žele da se uključe u Mejkers zajednicu, naprave nešto, podele svoje znanje ili steknu novo iskustvo i upoznaju ljude sličnih afiniteta. U ovom prostoru imaju na raspolaganju tehnički materijal, raznovrsne alate, opremu, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova. To je otvorena laboratorija za one koji traže mesto za realizaciju svojih ideja, deljenje svojih znanja i iskustava. Prostor je otvoren za decu, odrasle, preduzetnike, umetnike, kreativce i sadrži široki spektar opreme – od 3D štampača, CNC mašina, lemnih stanica pa do makaza za sečenje kartona.

Kako su organizatori istakli, u ovoj Mejkers kuhinji pozvani će biti svi i pojedinci i udruženja, ali i škole koje će moći da svoju praktičnu nastavu realizuju baš ovde.

Ostale aktivnosti