Мејкерс спејс у Лесковцу

Мејкерс спејс у Лесковцу

На југу Србије отворен је Мејкерс спејс, и то у Научном клубу Лесковац

Научни клуб Лесковац добио је свој Мејкерс спејс. На иницијативу Центра за промоцију науке, а уз подршку фондације Теленор, прва научна правионица, иновациона лабораторија и хаб за мејкере на југу Србије отворен је у понедељак, 5. јула. Овом приликом органазована је мала свечаност, а у Научном клубу истовремено је представљена и изложба Караван за климу.

На отварању су се присутним званицама обратиле директорка Центра за стручно усавршавање у Лесковцу Анђела Костић Минић, руководилац сектора за програмске активности др Тања Аднађевић и чланица Градског већа Александра Ђорђевић.

Уз Лесковац, Мејкерс простори су ове године отворени и у научним клубовима у Шапцу и Кикинди, такође у сарадњи са Теленор фондацијом. Сва три простора осмишљена су уз помоћ координатора београдског Мејкерс спејса, који успешно ради од 2018. године.

Мејкерс спејс је простор за све оне који желе да се укључе у Мејкерс заједницу, направе нешто, поделе своје знање или стекну ново искуство и упознају људе сличних афинитета. У овом простору имаjу на располагању технички материjал, разноврсне алате, опрему, стручну помоћ и савете колега са коjима могу да развијају своjе проjекте – од идеjе до готових прототипова. То jе отворена лабораториjа за оне коjи траже место за реализацију своjих идеjа, дељење својих знања и искустава. Простор jе отворен за децу, одрасле, предузетнике, уметнике, креативце и садржи широки спектар опреме – од 3Д штампача, CNC машина, лемних станица па до маказа за сечење картона.

Како су организатори истакли, у овој Мејкерс кухињи позвани ће бити сви и појединци и удружења, али и школе које ће моћи да своју практичну наставу реализују баш овде.

Остале активности