ЦПН трибина о генима

ЦПН трибина о генима

Рекордан број посетилаца на трибини ЦПН-а „Да ли гени имају националност“, одржаној у петак, 19. априла 

Студентски културни центар у петак 19. априла, око 18 часова. Ходници и степениште испред Велике сале су закрчени публиком.

Сала се лагано пуни. Гасе светла и почиње пројекција кратког филма Елементи будућности. Након тога, отвара се разговор о постојању националног гена.

Пред препуном Великом салом у наредна два сата водиће се занимљива дискусија у којој нико ни у публици, ни на сцени неће остати равнодушан.

У сарадњи са Студентским културним центром, Центар за промоцију науке организовао је још једну од трибина из програма Научног клуба ЦПН, под називом „Да ли гени имају националност?“.

Након значајног медијског интересовања, више од 300 посетилаца дошло је у СКЦ да чује разговор о генима и нацијама.

Овакви догађаји својом масовношћу која из трибине у трибину не јењава показују да се промоција науке полако претвара у редовну појаву која привлачи интересовање, буди радозналост и покреће један нови дух града.

На трибини су учествовали др Александар Трбовић, са Медицинског факултета, др Биљана Стојковић, са Биолошког факултета, др Дејан Илић, из Издавачке кућа „Фабрика књига“ и др Андреј Старовић, из Народног музеја.

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, а организаторка догађаја је била Марија Николић из Центра за промоцију науке.

Центар је за посетиоце припремио наукографике Александра Савића, као и друге промотивне материјале, а часопис Популар Сајенс је посетицима поклонио примерке нових и старих бројева.

Током трибине је приказан и филм „18 ствари које треба да знате о генима“.

У разговору су саговорници осветлили питање проучавања прошлости из људког генетичког материјала из различитих углова.

Разговарало се о појму нације, о археолошким ископавањима, о томе шта су гени, а шта хромозоми, као и како се људска врста кретела светом, откако је напустила Африку.

Уз извесна неслагања и дискусију о питањима колико је човек одређен својим генима, саговорници су се у потпуности сложили да конкретан ген за националност не постоји, мада се из генетског материјала може осветлити историја људи и њихових заједница.

Остале активности