ЦПН трибина о открићу века

ЦПН трибина о открићу века

У четвртак, 25. фебруара, у препуној Великој сали СКЦ-а, одржана је ЦПН трибина о открићу века ”Одакле долазе гравитациони таласи?” [:]

_MMM3236_resize

Након што су ЛИГО детектори потврдили постојање гравитационих таласа и након што је ова вест покренула велико интересовање у Србији, у четвртак, 25. фебруара, одржана је ЦПН трибина на којој је било речи о овом феномену. Трибина под називом ”Одакле долазе гравитациони таласи?” одржана је у препуној Великој сали Студентског културног центра.

На трибини су говорили др Александар Богојевић, физичар и директор Института за физику у Београду, др Милован Шуваков, физичар и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, и др Драгана Илић, астрофизичарка са Математичког факултета у Београду. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа Елементи.

_MMM3192_resize

Учесници трибине су објаснили како су гравитациони таласи детектовани, али и зашто је овај догађај назван открићем века. На трибини је било речи и о историји ове идеје, као и о могућим последицама потврде постојања гравитационих таласа.

Др Александар Богојевић је детекцију гравитационих таласа описао као добијање новог чула. ”Све што до сада знамо о Универзуму, знамо на основу електромагнетног зрачења, а сада постоји могућност за изградњу гравитационих опсерваторија”, рекао је др Богојевић.

_MMM3113_resize

_MMM3123_resizeДр Милован Шуваков је објаснио значај детекције гравитационих таласа али је нагласио и да се још увек не може назвати открићем док се не уочи најмање два пута. Затим је др Шуваков говорио о научним подацима које ЛИГО дели на свом порталу, а публика је имала прилику да те податке види и чује објашњење шта они показују.

Др Драгана Илић је подсетила да потрага за гравитационим таласима траје већ сто година и говорила је о значајним историјским моментима који су ту потрагу обележили. Др Илић је објаснила и шта су црне рупе и како настају напомињући да је ЛИГО експеримент први који је детектовао сигнал неке црне рупе.

_MMM3242_resize

На крају трибине учесници су додатно објаснили колико је ово откриће значајно за обичног човека и свакодневни живот. Др Александар Богојевић је говорио да је човеку потребно нешто што га превазилази и да у том смислу ово постигнуће може да пружи инспирацију људима чиме год да се баве. Др Милован Шуваков се надовезао говорећи да би се наука вероватно подједнако добро развијала и да нема других небеских тела, али да је овакав свет лепши, а помоћу нове технологије може се отићи и мало даље. Др Драгана Илић је рекла да сада можемо да очекујемо нова открића и нове идеје, а наша машта почиње да иде у другом правцу.

Остале активности