ЦПН трибина о хороскопу

ЦПН трибина о хороскопу

Центар за промоциjу науке одржао последњу овогодишњу, изузетно посећену трибину „Зашто jе хороскоп превара?“

У среду, 18. децембра, у 19 часова, у Великоj сали СКЦ-а, одржана jе трибина Центра за промоциjу науке на тему хороскопа. Назив трибине био jе „Зашто jе хороскоп превара?“, а ово jе истовремено била и последња трибина у циклусу Трибина средом, коjи jе ЦПН организовао током 2013. године у Студентском културном центру.

На трибину jе дошло више од две стотине посетилаца, коjи су, у двоипочасовном разговору, могли да чују о научном погледу на хороскоп, али и да постављаjу питања учесницима.

Тема трибине били су псеудонаучни метод астрологиjе, разлика између астрологиjе и астрономиjе, анализа принципа на коjима се хороскоп базира и разлозима због коjих су они научно неодрживи.

Такође, разговарало се и о психолошком и социолошком феномену популарности астролога и уложен jе напор да се обjасни због чега не треба придавати пажњу дневним хороскопским предвиђањима. Говорници су се осврнули на историjу астрологиjе и лоцирали када се она одвоjила од конвенционалне науке и због чега се сама не може називати науком, упркос супротним тврдњама астролога.

На трибини су говорили: Милан Ћирковић, астрофизичар, Астрономска опсерваторија у Београду и Универзитет у Оксфорду; Игор Смолић, астроном, Институт за физику у Београду; Оливер Тошковић, психолог, Лабораторија за Експерименталну психологију, Филозофски факултет у Београду; и Воја Антонић, научнопопуларни писац и слободни конструктор.

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник Комуникација у Центру за промоцију науке.

Фото: Милован Миленковић

Остале активности