ЦПН у Шуми знања

ЦПН у Шуми знања

Изложба Центра за промоцију науке „Шума знања“ у центру Београда привукла изузетно интересовање

Интерактивна изложба „Шума знања“ свечано је отворена 17. децембра, у 19 часова, у изложбеном простору Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици број 5, у Београду.

Организатори изложбе су Центар за промоцију науке и Шумарски факултет Универзитета у Београду, који су у центру престонице реконструисали прави шумски екосистем.

На отварању су говорили директорка Центра за промоцију науке Александра Дрецун и декан Шумарског факултета др Милан Медаревић. Они су позвали на рационално трошење природних ресурса и скренули пажњу на то да су само неколико векова раније, на месту на ком се данас налази центар престонице, а и изложбени простор, бујале густе шуме.

Осим богате и разноврсне флоре и фауне, делом из наше земље, делом из далеких крајева света, у „Шуми знања“ можете пронаћи и 13 научних идеја које су промениле свет. Ове идеје се налазе у шуми, скривене међу дрвећем и животињама, и на симболичан начин приближавају процес открића који је приказан кроз метафору кретања кроз шуму.

Реч је о идеjама из којих су исклиjале читаве нове науке, технолошке парадигме и нови начини размишљања. До списка од 13 тема се дошло кроз 20 различитих листа коjе су у последње три године обjавили водећи научнопопуларни часописи – мерењем учесталости појављивања поjединих научних идеjа, ЦПН је изабрао 13 оних коjе најутуцајнији креатори јавног промишљања сматрају кључним за модеран свет.

Изложба је интерактивна, забавна за све узрасте, а врата изложбе су била отворена за све заинтересоване до краја године, од 10 до 20 часова. Будући да је интересовање посетилаца било велико, Центар је продужио изложбу и након новогодишњих празника, све до средине јануара 2014.

[:]

Остале активности