CPN u Šumi znanja

CPN u Šumi znanja

Izložba Centra za promociju nauke „Šuma znanja“ u centru Beograda privukla izuzetno interesovanje

Interaktivna izložba „Šuma znanja“ svečano je otvorena 17. decembra, u 19 časova, u izložbenom prostoru Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici broj 5, u Beogradu.

Organizatori izložbe su Centar za promociju nauke i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, koji su u centru prestonice rekonstruisali pravi šumski ekosistem.

Na otvaranju su govorili direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun i dekan Šumarskog fakulteta dr Milan Medarević. Oni su pozvali na racionalno trošenje prirodnih resursa i skrenuli pažnju na to da su samo nekoliko vekova ranije, na mestu na kom se danas nalazi centar prestonice, a i izložbeni prostor, bujale guste šume.

Osim bogate i raznovrsne flore i faune, delom iz naše zemlje, delom iz dalekih krajeva sveta, u „Šumi znanja“ možete pronaći i 13 naučnih ideja koje su promenile svet. Ove ideje se nalaze u šumi, skrivene među drvećem i životinjama, i na simboličan način približavaju proces otkrića koji je prikazan kroz metaforu kretanja kroz šumu.

Reč je o idejama iz kojih su isklijale čitave nove nauke, tehnološke paradigme i novi načini razmišljanja. Do spiska od 13 tema se došlo kroz 20 različitih lista koje su u poslednje tri godine objavili vodeći naučnopopularni časopisi – merenjem učestalosti pojavljivanja pojedinih naučnih ideja, CPN je izabrao 13 onih koje najutucajniji kreatori javnog promišljanja smatraju ključnim za moderan svet.

Izložba je interaktivna, zabavna za sve uzraste, a vrata izložbe su bila otvorena za sve zainteresovane do kraja godine, od 10 do 20 časova. Budući da je interesovanje posetilaca bilo veliko, Centar je produžio izložbu i nakon novogodišnjih praznika, sve do sredine januara 2014.

[:]

Ostale aktivnosti