Debata o ćirilici u CPN-u

Debata o ćirilici u CPN-u

Uz podršku Centra za promociju nauke, Registar nacionalnog internet domena 27. januara obeležio dve godine postojanja ćiriličnog domena 

Tribinom „Ćirilica i internet“, Centar za promociju nauke i Registar nacionalnog internet domena obeležili su dve godine postojanja ćirličnog domena, u ponedeljak, 27. januara, u 13 časova. Tribina je održana u prostorijama nekadašnje Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj 5, gde su posetioci do prošle nedelje imali priliku da posete izložbu „Šuma Znanja“.

Uprkos niskoj temperaturi, tema je izazvala znatnu pažnju, kako medija tako i publike. Posetioci su pritom bili u prilici da, iako je nedavno zatvorena, pogledaju i izložbu „Šuma znanja“, pošto je put do sale za tribinski program vodio kroz ovu šumu u centru Beograda.

Tema panel-diskusije bila je ćirilica kao globalni fenomen, kao i njena upotreba na internetu. Kroz diskusiju su osvetljeni neki od aspekata korišćenja ćirilice u virtuelnoj komunikaciji, u Srbiji i u svetu.

Predstavljeni su konkretni projekti na ćirilici na internetu, kao što su portal „Knjiženstvo“ i digitalizacija kulturnog nasleđa. Učesnici tribine su se osvrnuli i na istorijat ćiriličnog domena u Srbiji, a centralno mesto u diskusiji zauzeli su tehnički izazovi pri upotrebi ćirilice i načini da se oni prevaziđu.

Predstavnici RNIDS su ukazali na činjenicu da je nakon što je otvoren, domen .срб rastao i dostigao više od 5000 sajtova sa ćiriličnom adresom, ali da je ubrzo počeo da opada. Učesnici tribine su razgovarali kako zaustaviti ovaj pad interesovanja.

Na tribini su govorili:

  • Prof. dr Biljana Dojčinović, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu i rukovodilac projekta „Knjiženstvo“
  • Dr Žarko Mijajlović, redovni profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu
  • Verner Štaub, suvlasnik Axone Services & Développement SA (Švajcarska), član Izvršnog odbora CORE Association (domeni .saйt i .onlaйn)
  • Milenko Vasić, IT novinar i saradnik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU
  • Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a

Tribinu je moderirala Tamara Vučenović, novinarka i urednica emisije „Digitalne ikone“, Radio Beograd 2.

Ostale aktivnosti