ЦПН трибина о умирању

ЦПН трибина о умирању

(Видео) Прва овогодишња ЦПН трибина под називом ”Зашто умиремо?” одржана је у четвртак, 19. јануара, у Великој сали СКЦ-а

[:]_MMM5436

На првој ЦПН трибини у 2017. години угледни гости из науке говорили су о великој мистерији живог света и једном од највећих друштвених изазова у Републици Србији – смрти. Трибина под називом ”Зашто умиремо: демографија, биологија, медицина” одржана је у четвртак, 19. јануара, у Великој сали Студентског културног центра.

_MMM5472

На трибини су учествовали др Валентина Арсић Арсенијевић, редовни професор Медицинског факултета у Београду, специјалиста микробиолог и од истраживача запослених у Србији аутор најцитиранијег научног рада у 2015. години, др Миодраг Гужвић, молекуларни биолог са Универзитета у Регенсбургу који се бави механизмима ширења рака, аутор запаженог истраживања о новом начину оплодње који је изазвао контроверзе у светским и домаћим медијима, и др Владимир Јовановић, научни сарадник у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у Одељењу за генетичка истраживања. Разговор је модерирао Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи.

_MMM5378

На трибини се говорило о томе шта је смрт из перспективе биологије, о различитим узроцима смрти, могућностима продужења живота, али и о демографској слици Србије и света. Др Миодраг Гужвић је објаснио како долази до смрти ћелије, а како до смрти читавог организма, а др Владимир Јовановић и др Валентина Арсић Арсенијевић су се више пута у разговору освртали на демографске податке који показују да је у Србији све више старих особа.

_MMM5382

Др Владимир Јовановић је описао процес старења говорећи о томе шта се догађа са хромозомима. О болестима од којих умире велики проценат људи, а често остају непримећене говорила је др Валентина Арсић Арсенијевић која се бави истраживањем оваквих болести. Др Миодраг Гужвић је објаснио шта је његов тим урадио у истраживању које је привукло пажњу медија наглашавајући који делови су погрешно протумачени и пренети.

Пре почетка и у првом делу трибине публика је имала прилику да попуни online анкету и изнесе своје ставове о томе зашто популација Србије стари, а током трибине приказани су резултати анкете које су прокоментарисали учесници. На истом линку публика је на крају трибине оценила целокупан догађај.

_MMM5480

Остале активности