ЦПН трибина о Земљи

ЦПН трибина о Земљи

У среду 18. новембра одржана је ЦПН трибина о уништењу Земље

[:]_MMM0681

У време када планета нестрпљиво очекује потписивање глобалног документа који треба да спречи даље сагоревање фосилних горива, одржана је ЦПН трибина ”Како ефикасно уништити Земљу?”.

У Великој сали Студентског центра, у среду, 18. новембра, говорило се о климатским променама али и о другим начинима на које човек уништава Земљу, или макар онај њен део од кога највише зависи, биосферу.

На трибини су говорили Божидар Николић, физичар са Физичког факултета Универзитета у Београду, Владимир Ђурђевић, стручњак за климатске промене са Института за метеорологију Физичког факултета у Београду и Томица Мишљеновић, руководилац Одељења за биологију у Истраживачкој станици Петница.

_MMM0707

_MMM0625

Учесници трибине су најпре објаснили да човек тренутно нема толику моћ да уништи читаву планету и да ће она у неком облику постојати још дуго. Са друге стране човек има моћ да уништи велики део биљних и животињских врста, али остаје питање да ли може да уништи целокупан живи свет. Ипак, учесници трибине су се сложили да човек има могућност да постепено уништи сопствени опстанак.

Владимир Ђурђевић, стручњак за климатске промене, посебно је истакао значај ове појаве и у којој мери јој човек доприноси, али и како може да смањи њене последице. Ђурђевић је рекао да је очигледан утицај човека на климатске промене јер је концентрација гасова стаклене баште у атмосфери драстично повећана у последњих 150 година.

_MMM0697

_MMM0652

Тема је, према Ђурђевићевим речима, тренутно у жижи интересовања јер се временски период у коме човечанство може да реагује све више сужава, а ако договор у Паризу не успе, следећа слична прилика ће се указати тек за двадесетак година. ”Климатске промене узроковане људским фактором се одигравају веома брзо и питање је да ли ће друштво моћи да их испрати”, рекао је Ђурђевић.

О опасности од биолошког оружја је говорио Томица Мишљеновић који је рекао да заиста постоји теоријска могућност да се одређени микроорганизми искористе за убијање великог броја људи, али да је безбедност у лабораторијама на веома високом нивоу што смањује ризик да се овако нешто заиста догоди.

_MMM0722

_MMM0700

Божидар Николић је говорио о нуклеарном оружју као правој претњи за уништење планете, тачније њеног живог света. Наиме, сама планета би, према његовим речима, вероватно преживела нуклеарне експлозије, али би могао да је уништи неки експеримент у коме би била измештена са своје орбите, што спада у домен научне фантастике и не представља реалну опасност.

Из биолошке перспективе, према речима Томице Мишљеновића, планета се тренутно налази у периоду једног од највећих изумирања, а главни узрок су људске активности. Мишљеновић је говорио да се због повећаног броја људи све веће површине користе за пољопривреду што доводи до истребљења многих врста из својих станишта, а од опстанка многих од њих зависи и опстанак човека.

”Оно што човек успева да уради не може да се пореди са ефектима ниједне врсте у историји Земље”, рекао је Мишљеновић чији је закључак да је неопходна технолошка револуција и да промене у микросредини могу довести и до позитивних промена на глобалном нивоу.

_MMM0703

_MMM0711

Остале активности