ЦПН у Бања Луци

ЦПН у Бања Луци

Центар за промоцију науке учествовао је на другом Фестивалу науке у Бања Луци

Други Фестивал науке у Републици Српској, који је одржан од 7. до 9 новембра у Бања Луци, привукао је како научнике, предаваче и промотере науке из целог региона, тако и многобројну децу и одрасле љубитеље науке. Ту је био и Центар за промоцију науке.

Тродневни Фестивал је отворио министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић. Програм је био веома разноврсан и водио је путем, како су организатори најавили, од плазмолизе до хуманоидног робота. На Фестивалу се представило мноштво организација које су активно учествовале у популаризацији науке, а међу њима су били и Центар за промоцију науке и Институт „Михајло Пупин“ из Србије, Савез иноватора Републике Српске и бројне високошколске установе из Републике Српске које су организовале сталне демонстрације.

У оквиру Фестивала одржана су научнопопуларна предавања као и интересантан догађај назван „5 минута са научником“, током кога су посетиоци имали прилику да у опуштеном разговору са научницима дођу до одговора на питања која их занимају.

Фестивал је завршен доделом награда за најбоље студенте истраживаче, најбољу научну књигу, најбољи научни часопис и најбољу научноистраживачку организацију.

Фестивал науке је организовало Министарство науке Републике Српске, у сарадњи са медијском организацијом Акваријус, познатој у овом ентитету по продукцији бројних научнопопуларних и образовних програма.

 

 

Остале активности