ЦПН у Бремену

ЦПН у Бремену

Бремен, фото Клаус Грунберг

Центар за промоцију науке представио се у Бремену у оквиру конференције „Места научне културе“ и пројекта Places

Бремен, фото Клаус Грунберг

Представници Центра за промоцију науке учествовали су у завршној конференцији европског FP7 пројекта Places of scientific culture, одржаној у Бремену, од 10. до 12. марта. Циљ ове конференције, на којој су гостовале бројне еминентне личности из света науке и научне политике, око 300 учесника из 68 земаља, био је да се да закључак четворогодишњем пројекту који се бави дефинисањем и умрежавањем европских градова научне културе.

Теме о којима се овде могло чути биле су: формирање локалних акционих планова градова,  умрежавање науке и економије, учење током целог живота, значај и улога универзитета, научних музеја и научних центара за обликовање града, наука као део градске културе, јавни ангажман у науци и друге.

Директорка Центра за промоцију науке, Александра Дрецун је била говорник у панел-дискусији на тему „Политика заснована на научним чињеницама“ (Еvidence based policy), заједно са Рејнардом Хутлом, председником Немачке академије наука и инжењерства, Мајом Халеви, директорком израелског научног центра, и Лилом Мерабе, посланицом, чланицом владе за регион Алзаса у Француској. Панел-дискусију је водио Квентин Купер, научни новинар Би-Би-Сија.

PLACES

Слева на десно: Александра Дрецун, Лила Мерабе, Рејнхард Хутл и Маја Халеви

Последњег дана конференције дирекотрка ЦПН-а имала је радни доручак са Ен Гловер, главном саветницом за науку председника Еворпске комисије, Рејнардом Хутлом, координаторима Places пројекта и представницима Универзитета у Бремену.

На завршетку конференције потписана је Декларација пројекта Places од стране представника европских градова. Декларација даје оквир и дефиницију градова научне културе, а резултат је рада представника локалних заједница у градовима, научника и научних комуникатора на овом четворогодишњем пројекту. На иницијативу Центра за промоцију науке и Факултета за уметност и дизајн, а у сарадњи са градским секретаријатима за културу и образовање града Београда и пројектом БИНА, Београд је био један од првих потписника ове декларације. Декларацију је до сада потписало око 40 градова Европе.

Завршну реч на Конференцији дала је Ен Гловер, главна саветница за науку председника Еворпске комисије. Она је указала на неопходност повезивања европских градова и развијања њихове сарадње и размене информација у циљу стварања и јачања Европе као платформе за развој научне културе.

Пројекат Places, у коме учествује и Центар за промоцију науке, иначе је FP7 пројекат финансиран од стране Европске комисије. Његов циљ је развој градова научне културе, подстицанјем научних институција да развијају и јачају политику научне комуникације на локалном нивоу.

Више о Конференцији и Places пројекту можете наћи на сајту http://www.openplaces.eu/

20140312_PLACES_IW1_0217

Остале активности