ЦПН у ЦЕРН-у

ЦПН у ЦЕРН-у

Тим Центра за промоцију науке учествовао је на састанку пројекта CREATIONS у ЦЕРН-у код Женеве, одржаном од 10. до 12. октобра[:]

04_DSC_6254

Тим Центра за промоциjу науке боравио jе у ЦЕРН-у, у периоду од 10. до 12. октобра 2017. године, како би присуствовао редовном састанку партнера  проjекта CREATIONS  на коме jе ЦПН jедан од чланова конзорциjума. CREATIONS проjекат, финансиран кроз програм Хоризонт 2020, бави се увођењем креативних елемената уметничког стваралаштва унутар формалне наставе СТЕМ предмета (STEM: science, engineering, technology and mathematic).

Састанак је одржан у изузетном амбијенту ЦЕРН комплекса, једне од највећих научних инфраструктура на свету. Поред формалних активности, ово је била и прилика за упознавање са историјом овога центра основаног 1954. године. Некадашња Југославија је тада била међу дванаест земаља оснивача, а Србија је данас придружени члан организације у којој у сваком тренутку ради неколико хиљада истраживача.

На састанку jе разговарано о досадашњем развоју концепта демонстратора (упутстава за држање наставе по CREATIONS моделу) и о јавним наступима и извођењу ђачких пројеката. Боље повезивање и jачање европских мрежа наставника и других професионалаца у СТЕМ образовању је такође један од кључних циљева пројекта.

ЦПН је представио своје резултате, развијене програме и реализоване активности, фокусиране пре свега око успешних сарадњи са школама ”Петро Кузмјак” из Руског Крстура и ”Бранислав Нушић” из Београда, као и бројних радионица за наставнике широм Србије. Премијерно је приказан и видео са живог извођења пројеката ”Математички оригами” и ”Нека Силе буду с вама”, одржаних у оквиру програма фестивала art+science.

Остале активности