CPN u CERN-u

CPN u CERN-u

Tim Centra za promociju nauke učestvovao je na sastanku projekta CREATIONS u CERN-u kod Ženeve, održanom od 10. do 12. oktobra[:]

04_DSC_6254

Tim Centra za promociju nauke boravio je u CERN-u, u periodu od 10. do 12. oktobra 2017. godine, kako bi prisustvovao redovnom sastanku partnera  projekta CREATIONS  na kome je CPN jedan od članova konzorcijuma. CREATIONS projekat, finansiran kroz program Horizont 2020, bavi se uvođenjem kreativnih elemenata umetničkog stvaralaštva unutar formalne nastave STEM predmeta (STEM: science, engineering, technology and mathematic).

Sastanak je održan u izuzetnom ambijentu CERN kompleksa, jedne od najvećih naučnih infrastruktura na svetu. Pored formalnih aktivnosti, ovo je bila i prilika za upoznavanje sa istorijom ovoga centra osnovanog 1954. godine. Nekadašnja Jugoslavija je tada bila među dvanaest zemalja osnivača, a Srbija je danas pridruženi član organizacije u kojoj u svakom trenutku radi nekoliko hiljada istraživača.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjem razvoju koncepta demonstratora (uputstava za držanje nastave po CREATIONS modelu) i o javnim nastupima i izvođenju đačkih projekata. Bolje povezivanje i jačanje evropskih mreža nastavnika i drugih profesionalaca u STEM obrazovanju je takođe jedan od ključnih ciljeva projekta.

CPN je predstavio svoje rezultate, razvijene programe i realizovane aktivnosti, fokusirane pre svega oko uspešnih saradnji sa školama ”Petro Kuzmjak” iz Ruskog Krstura i ”Branislav Nušić” iz Beograda, kao i brojnih radionica za nastavnike širom Srbije. Premijerno je prikazan i video sa živog izvođenja projekata ”Matematički origami” i ”Neka Sile budu s vama”, održanih u okviru programa festivala art+science.

Ostale aktivnosti