ЦПН у Новом Саду

ЦПН у Новом Саду

Током месеца априла, ЦПН је у Новом Саду организовао представљање успешних Хоризонт 2020 пројеката, као и трибину о ванземаљцима[:]

DSC_0078

9. април: Како су они освојили пројекат?

У четвртак, 9. априла, у препуној Мултимедијалној сали Ректората Универзитета у Новом Саду, Центар за промоцију науке, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, организовао je још једну трибину „Хоризонт четвртком“, овог пута на тему ”Како су они освојили пројекат?”.

Присутне посетиоце је испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја поздравио државни секретар др Александра Белић. Он је говорио о важности учешћа наших научника у овом програму финансирања Европске комисије, наглашавајући на који начин се овакав вид сарадње са међународним институцијама може позитивно одразити на науку у нашој земљи.

H2020 NS Zorana Sofija 02

DSC_0090

Велики број истраживача који се окупио овом приликом, имао је прилику да чује искуства две успешне научнице из Србије, др Зоране Курбалије Новичић, в.д. директора ЦПН-а, која је недавно освојила престижни Марија Кири грант, као и др Софије Стефановић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, прве добитнице ERC гранта у Србији. Оне су говориле о конкретним изазовима пред којима су се нашле током процеса припреме пројекта, али и како су се са њима избориле.

Такође, новосадској публици обратио се и Владимир Тодоровић, шеф канцеларије за међународну сарадњу Факултета техничких наука у Новом Саду. Владимир Тодоровић је координатор неколико европских пројеката, међутим овом приликом говорио је о Ноћи истраживача, првом Хоризонт 2020 пројекту у Србији.

NSNLO2

15. април: Да ли смо сами у свемиру?

Недељу дана касније, 15. априла у самом центру Новог Сада у просторијама Радио кафеа, ЦПН је организовао трибину о ванземаљцима. На трибини су учествовали астрофозичари др Тијана Продановић и др Милан ћирковић, као и председник удружења грађана НЛО Србија Мирослав Костић. Трибину је модерирао Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Повод за трибину била је недавна детекција интригантних радио-сигнала из далеког свемира, која је узбуркала ширу јавност. Учесници су дискутовали о томе који је узрок оваквих појава и подсетили на сличне догађаје из недавне прошлости, за које се испоставило да су нови астрофизички феномени, такозвани пулсари.

Такође, говорило се и томе колика је вероватноћа да негде у свемиру тренутно постоје примитивни облици живота, али и интелигентне цивилизације који би могле да успоставе комуникацију са другим цивилизацијама. Било је речи и о детекцији НЛО објеката, и како овакве појаве тумачи шира, а како научна јавност.

Говорило се и о систематкој потрази за ванземаљским облицима живота, познатом пројекту SETI, све већем броју детектованих вансоларних планета, као и о астробиологији.

На самом крају трибине, публика је имала прилку да учесницима постави питања, након чега је уследила врло узбудљива дискусија.

DSC_0005

NSNLO1

Остале активности