ЦПН у Нишy

ЦПН у Нишy

На фестивалу ”Наук није баук” у Нишу од 2. до 4. априла, ЦПН представио Марија Кири грантове и мобилни планетаријум
[:]

kalca

Почела је још једна сезона путовања мобилног тима Центра за промоцију науке. Први у низу догађаја у оквиру акције ЦПН кроз Србију било је гостовање нашег тима на фестивалу ”Наук није баук” у Нишу. У четвртак, 2. априла, Центар за промоцију науке је у свечаној сали на Математичком факултету организовао  трибину Хоризонт четвртком, а 3. и 4. априла у електротехничкој школи Никола Тесла гостовао је мобилни планетаријум.

Хоризонт четвртком организован је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а уз подршку Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу и Астрономског друштва Алфа.

h2020_1h2020_2

Тема трибине била је „Како освојити ‘Марија Кири’ грант“. Пред окупљенима на Природно-математичком факултету говорила је Зорана Курбалија Новичић са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, која је и в.д. директора Центра за промоцију науке. Она је пренела нека од својих искустава у писања пројекта који је освојио Марија Кири грант и поделила неколико савета о томе како представити свој рад.

Следећа два дана, мобилни тим ЦПН провео је у електротехничкој школи Никола Тесла. У великој сали гостовао је мобилни планетаријум. У оквиру фестивала ”Наук није баук” организовано је по пет интерактивних предавања сваког дана, а бројна публика имала је прилике да види и нешто више сазна о природним појавама која се дешавају ван наше планете.

Планетаријумска предавања пратила су бројна питања из публике, почев од актуелног помрачења Сунца, па све до физике црних рупа и формирања Сунчевог система.

nauknijebauk

Остале активности