CPN u Nišy

CPN u Nišy

Na festivalu ”Nauk nije bauk” u Nišu od 2. do 4. aprila, CPN predstavio Marija Kiri grantove i mobilni planetarijum
[:]

kalca

Počela je još jedna sezona putovanja mobilnog tima Centra za promociju nauke. Prvi u nizu događaja u okviru akcije CPN kroz Srbiju bilo je gostovanje našeg tima na festivalu ”Nauk nije bauk” u Nišu. U četvrtak, 2. aprila, Centar za promociju nauke je u svečanoj sali na Matematičkom fakultetu organizovao  tribinu Horizont četvrtkom, a 3. i 4. aprila u elektrotehničkoj školi Nikola Tesla gostovao je mobilni planetarijum.

Horizont četvrtkom organizovan je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz podršku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu i Astronomskog društva Alfa.

h2020_1h2020_2

Tema tribine bila je „Kako osvojiti ‘Marija Kiri’ grant“. Pred okupljenima na Prirodno-matematičkom fakultetu govorila je Zorana Kurbalija Novičić sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, koja je i v.d. direktora Centra za promociju nauke. Ona je prenela neka od svojih iskustava u pisanja projekta koji je osvojio Marija Kiri grant i podelila nekoliko saveta o tome kako predstaviti svoj rad.

Sledeća dva dana, mobilni tim CPN proveo je u elektrotehničkoj školi Nikola Tesla. U velikoj sali gostovao je mobilni planetarijum. U okviru festivala ”Nauk nije bauk” organizovano je po pet interaktivnih predavanja svakog dana, a brojna publika imala je prilike da vidi i nešto više sazna o prirodnim pojavama koja se dešavaju van naše planete.

Planetarijumska predavanja pratila su brojna pitanja iz publike, počev od aktuelnog pomračenja Sunca, pa sve do fizike crnih rupa i formiranja Sunčevog sistema.

nauknijebauk

Ostale aktivnosti