ЦПН у Рашкој

ЦПН у Рашкој

Центар за промоцију науке је 17. августа посетио Рашку поводом манифестације „Рашке духовне свечаности“raska 1

Већ трећи пут заредом, Центар за промоцију науке се представио на „Рашким духовним свечаностима“ богатим научним програмом.

Разноврсни културни и научни програм манифестације, која је трајала од 15. до 19. августа, ЦПН је употпунио низом радионица за децу. Интерактивни програм је одржан 17. августа, од 11 до 15 часова, на Градском тргу.

Најмлађи посетиоци су имали прилику да решавају математичке мозгалице и праве геометријска тела од сламчица, да се упознају са притиском правећи велике балоне од сапунице, науче основне ствари о струји конструисањем „електробуба“ и да, играјући ECO игрице, подигну свест о очувању животне средине.

raska 3

raska 2

По подне је, као и претходних година, одржана ЦПН трибина под називом „Харп и друге заблуде у науци“, у сали Дома културе.

Трибина је почела у 18 часова, а о томе да ли Харп пројекат заиста утиче на промену климе, као и које су то све широко распрострањене заблуде у науци, говорила су три наша позната научника и популаризатора науке: Војислав Воја Антонић, борац против савременог сујеверја, др Оливер Тошковић, психолог, и Бранимир Ацковић, физичар. Модератор трибине је била Тијана Марковић.

На крајње занимљив и духовит начин, саговорници су демонстрирали зашто теорије завере и сујеверје опстају међу људима, данас, у 21. веку, када су наука и друштво веома напредовали.

tribina-1

Остале активности