ЦПН у Врању

ЦПН у Врању

”Филозофија после неуронауке” је назив је трибине одржане у петак 9. октобра у гимназији ”Бора Станковић” у Врању[:]

DSC_5015 У петак, 9. октобра 2015. године у свечаној сали гимназије „Бора Станковић“ у Врању, Воин Милевски и Машан Богдановски одржали су трибину на тему Филозофија после неуронауке

Последњих двадесет година све се више примећује да неуронауке пружају одговоре на нека од фундаменталних филозофских питања, на која су филозофи традиционално одговарали „из фотеље“.

Након што су супротставли ова два приступа решавању филозофских проблема и нагласили значај неуронауке за дисциплине као што су теорија сазнања и филозофија духа, предавачи су се фокусирали на повезана питања која спадају у етику.

DSC_4996

Шта је хедонизам? Шта су задовољство и бол и какав је њихов однос? Каква је природа људске мотивације? Да ли животиње имају морални статус и, уколико да, на основу чега? На којим аргументима би било засновано морално оправдање смртне казне?

Предавачи су прво објаснили како би на ова питања одговорио филозоф користећи традиционалне филозофске метод, а затим су показали како на ова питања данас одговарају неуронаучници.

Упркос томе што је постало сасвим јасно да неуронауке омогућавају далеко прецизније и боље засноване одговоре на сва наведена питања, на крају излагања два научника су покушала да покажу да још увек постоји потреба за филозофским аргументима и теоријама. Уследила је бурна и веома занимљива дискусија.

DSC_5017

Остале активности