CREATIONS и HYPATIA у Научном клубу

CREATIONS и HYPATIA у Научном клубу

У четвртак, 7.јуна, у Научном клубу Београд одржане су активности у оквиру CREATIONS и HYPATIA пројеката [:]

NK

У оквиру пројекта CREATIONS у Научном клубу у Београду су 7. јуна организоване активности за ученике трећег, шестог, седмог и осмог разреда ОШ ”Учитељ Таса” из Ниша и ученике седмог разреда ОШ ”Бранислав Нушић” из Београда. Ученицима су наставница Сања Булат и демонстраторке ЦПН-а одржале радионицу Научна пантомима, која је настала током реализације пројекта са ОШ ”Бранислав Нушић”. Том приликом је у Научном клубу у Београду активностима присуствовало скоро 70 ученика.

Након тога, одржане су пројекције научно фантастичних филмова ученика ОШ ”Учитељ Таса” које су ученици снимили уз помоћ учитељице Милене Младеновић и наставника Александра Гјоргијева. Последња појекција је била и премијера Hypatia филма, који су снимили ученици Електротехничке школе ”Никола Тесла”  у оквиру истоименог пројекта.

Пред сам крај активности у Научном клубу, ученици су учествовали у Hypatia радионици, коју су одржале демонстраторке ЦПН-а.

Ученици ОШ ”Учитељ Таса” су након радионица имали прилику да посете Музеј Науке и технике, где су се уз водича упознали са технологијом кроз време, и забавили у интерактивној Научној играионици.

Европски пројекат Creations посвећен је унапређењу наставе природних наука и математике (СТЕМ образовање) и увођењу савремених педагошких оквира. Пројекат подржава интердисциплинарну сарадњу наставника укључивањем креативних и уметничких поступака у формалном настави природних наука.

Као почетни корак ка увођењу креативности у настави, неколико наставника је, у сарадњи са Центром за промоцију науке, написало 7 нових педагошких оквира. Међу тим наставницима налазе се и Сања Булат, наставница физике и хемије у ОШ ”Бранислав Нуши”ћ, која је осмислила педагошки оквир за радионицу Научна пантомима, као и Милена Младеновић, учитељица у ОШ ”Учитељ Таса”, које је осмилила предагошки оквир за Научну фантастику – СТЕМ мотивација за снимање научно фантастичног филма.

Ученици су се упознали са и темама којима се бави пројекат Hypatia, а које имају за циљ да се  уклоне родни и било какви други стереотипе када су наука и одабир научне каријере у питању.

Остале активности