CREATIONS у Стокхолму

CREATIONS у Стокхолму

На Краљевском институту за технологију (KTH) у Стокхолму одржан је шести радни састанак пројекта CREATIONS на коме је ЦПН један од партнера[:]

KTH-Interior

Европски пројекат CREATIONS, финансиран кроз програм Хоризонт 2020, већ две и по године успешно развија нове педагошке оквире у настави природних наука и тестира њихову примену у школским системима једанаест европских земаља. Како пројекат улази у своју завршну фазу, закључно са последњим даном септембра ове године, састанак у Стокхолму је био једна од последњих прилика да се заједнички анализирају постигнути резултати и оквири рада.

Центар за промоцију науке, у сарадњи са бројним школама и наставницима широм Србије, осмислио је јединствени CREATIONS програм. У школама у Руском Крстуру, Београду, Нишу и Житорађи (Пејковцу) у току су или су непосредно реализовани наставни интердисциплинарни пројекти научних предмета развијени уз коришћење креативних, уметничких поступка. Пројекти ослоњени на концепт научног позоришта, савременог плеса, пантомиме или оригамија полако освајају школе широм Србије, док истовремено материјали који их дефинишу и представљају, преведени на енглески језик, постају доступни наставницима из читаве Европе. Са друге стране, кроз Scientix портал, наши наставници су у прилици да анализирају и користе материјале својих колега и педагошких стручњака из читаве Европе, па и шире, преведене на српски језик.

CREATIONS_Stokholm

Основни циљ пројекта јесте унапређивање наставе природних наука, подршка интердисциплинарној сарадњи између наставника различитих предмета, укључујући и уметничке области, и активна примена оваквог приступа у раду са ученицима основних и средњих школа. На тај начин се ствара неформална мреже научника, наставника, едукатора и уметника који ћe постати амбасадори идеја и програма пројекта CREATIONS.

Пројекат CREATIONS се финансира из програма Хоризонт 2020 Европске комисије и под својим кровом окупља угледне институције, универзитете, асоцијације и институте који се баве науком и научним образовањем. Поред Србије, на пројекту учествује још десет европских земаља – Немачка, Швајцарскa, Шпанијa, Великa Британијa, Грчкa, Норвешкa, Финскa, Малтa, Францускa и Шведскa.

Сазнајте више пројекту CREATIONS
Сазнајте више о пројекту Scientix

Остале активности