Дан науке 2016.

Дан науке 2016.

У недељу, 10. јула, Центар за промоцију науке је обележио Дан науке[:]

_MMM5415

Поводом 160 година од рођења Николе Тесле, у Србији је 10. јула обележен Дан науке. Тим поводом Центар за промоцију науке припремио је разноврстан програм у Научном камиону испред Тржног центра Ушће.

У преподневним часовима Научни камион је посетио Виктор Недовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за међународну сарадњу. Директор центра за промоцију науке, Немања Ђорђевић, и руководилац Сектора за програмске активности, Тања Аднађевић, су током обиласка Камиона детаљније упознали Недовића са програмом који се ове године уочио Дана науке одвијао у оквиру међунардоног пројеката ”Ноћ истраживача”.

Руководиоци и координатори свих сектора Центра за промоције науке су у 12 часова представили резултате свог рада у периоду између два Дана науке. Том приликом је посебно истакнут значај отварања Научних клубова, успешна прва година часописа Елементи, и учешће на међународном пројекту RRI Tools.

Директор ЦПН-а, Немања Ђорђевић, говорио је о резултатима годину дана након што је дошао на чело ове установе, као и о плановима за будућност. У Научном камиону је затим одржана и свечана седница Управног одбора Центра за промоцију науке.

_MMM5453

У поподневним часовима почео је програм намењен публици свих узраста, а највише су уживали најмлађи посетиоци Научног камиона. Научни демонстратори ЦПН-а су извели науку на улицу показаујући у оквиру Science Busking-а различите једноставне експерименте иза којих се крије нешто сложенија наука.

У самом Камиону посетиоци су могли да се опробају у различитим математичким и начуним мозгалицама и да учествују на радионицима на којима су имали прилику да направе свој ветроказ и рам за облаке.

_MMM5503

Са првим мраком плато испред Научног камиона претворио се у малу астрономску опсерваторију, а посетиоци су помоћу телескопа могли да посматрају Месец и неке од планета што је изазвало велику пажњу. Владало је и велико интересовање за квиз ”Истражи, покажи, одговоре потражи” у коме су сви пристуни могли да крену у научну потрагу за благом тако што су их QR кодови водили до нових питања и нових локација све док не стигну до награде.

Програм је трајао све до 22 часа, а као и претходних дана, посетиоци су могли да виде изложбу ”Крвава историја рода Хомо” и на тај начин ближе упознају темат петог броја часописа Елементи.

Остале активности