Дан науке са промотерима науке у Музеју науке и технике

Дан науке са промотерима науке у Музеју науке и технике

У понедељак, 10. јула, поводом Дана науке, Центар за промоцију науке организовао је доделу признања добитницима финансијске подршке за најбоље пројекте промоције науке у 2023. години.

Догађају који се одвијао у Музеју науке и технике присуствовали су др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, државни секретар Вукашин Гроздић, помоћници министарке Марина Соковић и Владимир Радовановић, као и саветник министарке, проф. др Мирослав Трајановић.

„Прво бих још једном желела да честитам Дан науке свима онима који се баве науком, свима онима који ће једног дана бити научници, али и свим грађанима ове земље, зато што је наука кључна за нашу садашњост, била је кључна за прошлост, а посебно постаје битна за нашу будућност. Србија има одличну науку и мислим да је то нешто што треба да ширимо као чињенично стање и да будемо поносни на број научника које имамо“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

 

На Јавни позив ЦПН-а за финансијску подршку пројектима промоције науке стигле су чак 204 пријаве, а за финансирање је одабрано 28 пројеката и годишњих програма научних клубова који ће бити реализовани до краја 2024. године широм Србије. Укупни буџет Јавног позива за 2023. годину износи 6,5 милиона динара, а овогодишње пријаве обухватиле су широк спектар тема, од СТЕМ области (наука, технологија, инжењерство, математика), вештачке интелигенције, преко изазова локалних заједница, па до зелених тема и питања одрживости.

„Дан науке обележавамо већ 13 година на иницијативу Центра за промоцију науке. Ове године, посвећујемо га онима који имају најбоље идеје за промоцију науке, које ће бити реализоване широм наше земље. Јавни позив расписујемо са циљем да пружимо подршку разноврсним и иновативним пројектним приступима из области промоције и популаризације науке, који могу да побољшају живот свих грађана и приближе науку широкој јавности“, изјавила је др Марјана Бркић, в.д. директора ЦПН-а.

Подржани пројекти реализоваће се у Нишу, Зајечару, Крагујевцу, Крушевцу, Кикинди, Лесковцу, Горњем Милановцу, Чачку, Смедереву, Рановцу, Београду и Новом Саду, а програми ће се изводити кроз научно-истраживачке институте, факултете, научна удружења, невладине организације и Научне клубове.

 

 

 

Остале активности