О грађанским научним истраживањима на семинару у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“

О грађанским научним истраживањима на семинару у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду 12. јуна 2023. одржан је семинар посвећен принципима отворене науке и грађанских научних истраживања.

Семинар је реализован у оквиру Еразмус+ пројекта „Подршка грађана принципима отворене науке у високом образовању у земљама Југоисточне Европе“, у коме је Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ један од партнера. Координатор пројекта је Асоцијација европских истраживачких библиотека – ЛИБЕР.

У фокусу семинара је било представљање нацрта „Смерница за примену принципа отворене науке у земљама Западног Балкана“ како би се истовремено обавиле и консултације са говорницима и другим учесницима. Нагласак је на креирању јавних политика повезаних са грађанским научним истраживањима на локалном, регионалном и националном нивоу.

Фото: Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“

На семинару је, у име Центра за промоцију науке, говорио Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за промоцију науке, који је представио досадашња искуства и активности Центра у контексту грађанских научних истраживања. Овом приликом је и најављен Јавни позив Центра, којим ће, од јесени 2023. године, започети прво национално финансирање пројеката грађанских научних истраживања, за чије је спровођење задужен ЦПН сходно националној стратегији научног и технолошког развоја – Моћ знања.

Остале активности