Дечји научни камп 2015.

DNK

Већ трећу годину заредом, ЦПН организује Дечји научни камп (ДНК) намењен ученицима основних и средњих школа.

Овогодишњи ДНК одржава се од 17. до 28. августа, на фудбалским теренима на Ади Циганлији.

За полазнике ДНК, Центар за промоцију науке ће на овој локацији демонстрирати рад нове инфраструктуре – Научног камиона, чији ће програм почети током јесени 2015. године.

Програм је ове године бесплатан, а пријављивање је обавезно јер је број места у кампу ограничен.

ШТА ЈЕ ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП?

Дечји научни камп (ДНК) је осмишљен тако да се деца у друштву вршњака, окружени природом, на занимљив и интерактиван начин упознају са биологијом, физиком, хемијом, астрономијом, математиком, археологијом, медицином и другим наукама.

На Дечјем научном кампу могу учествовати деца узраста између 7 и 17 година, а програм је подељен у три старосне групе. Активности ће по данима бити прилагођене млађим и старијим основцима или средњошколцима. Како би био осигуран висок квалитет извођења радионица, број учесника је ограничен на 30 по дану.

Полазници ДНК могу да искусе мноштво забавних садржаја и лично се укључе у активности које воде стручни едукатори. Важан елемент научног кампа је и дружење са вршњацима сличних интересовања.

КАКО ПРИЈАВИТИ ДЕТЕ

Сва места су попуњена.

Учешће на кампу је бесплатно. Будући да је број места на кампу из техничких разлога ограничен на тридесет по дану, саветује се да пожурите са пријављивањем детета.

Пријаве су отворене од 3. августа, а пријављивање је могуће до краја манифестације, односно док има слободних места.

На пријави су обележени узрасти за које су одређени дани, односно радионице, прилагођени, а ваше дете можете пријавити за сваки дан појединачно.

КАКО ИЗГЛЕДА ЈЕДАН ДАН НА ДНК?

Током дневног програма, полазници кампа учествују у научним радионицама из различитих научних области, као и у друштвеним активностима. Радионице воде научни демонстратори стручни за дату област, а за осмишљавање друштвене активности је надлежан психолог.

Током дана је предвиђен одмор са паузом за ужину.

Дневни програм кампа:

 • 8.30 – 9.00 – Окупљање полазника
 • 9.00 – 9.30 – Друштвене активности
 • 9.30 – 12.30 – Научне радионице са паузама
 • 12.30 – 13.00 – Пауза за ужину, одмор
 • 13.00 – 15.30 – Научне радионице са паузама
 • 15.30 – Евалуација и дискусија
 • 16.00 – Крај дневних активности

DNK MAPA

НАУЧНЕ РАДИОНИЦЕ НА ДНК

Ове године програм радионица на ДНК обухвата широк спектар наука: археологију, медицину, физику, екологију, астрономију, математику, лингвистику, као и електронику и машинство.

Пут око света за 60 минута

Обилазак свих континената кроз укључивање камера у вулканима, на планинама, у градовима, сателитима, под морем, а затим пролазак кроз интерактивни квиз и много занимљивих чињеница о другим људима, обичајима, језицима.

Хијероглифирај своје име

Циљ радионице је упознавање са основама староегипатског писма. Учесницима ће бити представљене фонетске вредности хијероглифа и дата прилика да уз помоћ предавача и шифрарника напишу своје име користећи већ направљене печате најчешћих знакова. Имаће и могућност да напишу или пак дешифрују кратку поруку користећи једно од најстаријих писама на свесту.

Оп-арт слагалица

На овој радионици учесници ће спојити математику и уметност, научити основе модуларности, какву улогу у њој има визуелна перцепција и која је улога Виктора Вазарелија у уметности 20. века.

Рекомбинацијом основних елемената (квадрати са црним и белим дијагоналним линијама) изводе се сложеније структуре (оптички орнаменти) принципом симетрије и антисиметрије. Добијени црно-бели орнаменти се потом лепе на беле папире.

Најбржи и најкреативнији учесници добијаће поклоне!

Ратоборни имунитет

Научите како наш имунитет функционише. Шта се дешава када се боримо против бактерија, вируса и паразита? Шта су то, у ствари, алергије? Видите како бисте се ви борили против бактерија, паразита и вируса у интерактивној стратешкој игри.

„Инспирисани инсектима – направимо кућице“

Идеја радионице је да се учесници упознају са диверзитетом „кућица“, односно склоништа које праве животиње у природи. Радионица ће почети кратким уводним предавањем које ће кроз примере управо показати ту разноврсност и њену улогу, а затим креће практични део. У практичном делу радионице, учесници ће имати задатак да, уз помоћ материјала, направе неку од тих кућица: кућицу од каменчића коју праве ларве које живе у води, пену у којој живе ларве стеница, мале „крчаге“ које праве осе грнчарице, делове мравињака…

Паразитски treasure hunt

Идеја радионице је да се учесници упознају са светом паразита, али из два угла: биологије и медицине.

Радионица ће почети уводним предавањем, које ће уз помоћ фотографија и кратких филмова представити чудесан свет паразита: гљиве које расту из глава мрава, црвића који живе у очима људи, биљака које паразитирају на другим биљкама, микроорганизмима који изазивају маларију…

Идеја је да се након упознавања различитих типова паразита и односа паразит-домаћин, започне мали лов на благо, где ће свака група добити картицу са упутствима/корацима који ће их довести до циља – проналаска загонетног паразита или домаћина.

Пошто су радионице на отвореном, то би се искористило за стављање ознака и смерница, али и за сакривање реквизита који представљају одређене паразите/домаћине.

Добро отвори очи и начуљи уши!

Идеја радионице је да се учесници упознају са организмима које могу видети или чути близу водених станишта. Радионица ће почети уводним предавањем које ће представити организме које ће учесници тог дана проучавати. Практични део радионице ће чинити мала обука распознавања птица, зглавкара, биљака И алги које насељавају водена станишта. Радионица ће бити подељена по целинама како не би дошло до нагомилавања информација.

Симулација археолошког ископавања

Радионица представља малу школу археологије за заинтересоване школарце. Учесници ће бити у прилици да заједно са археолозима учествују у правом археолошком ископавању и открићу древне гробнице. Радионица ће пратити сам процес ископавања, обраду археолошког материјала и података, као и дискусију са истраживачима. На овај начин учесници ће стећи практично и теоријско знање из археолошке праксе, као и прилику да се уз помоћ стручних волонтера на један дан нађу у улози археолога.

Руб Голдберг машина

Руб Голдберг је познати стрип цртач који је у својим радовима често користио веома компликоване машине које раде веома једноставне ствари. Овакве машине су чест мотив и у цртаним филмовима. Задатак наших малих инжењера ће бити да на што компликованијин начин упале сијалицу притиском на прекидач. На располагању им стоји много материјала и алата, као и стручна помоћ наших сарадника.

Свет кредита

Циљ радионице је упознавање учесника са основним појмовима математике и финансија и могућностима њихових примена у свакодневном животу.

Учесници се деле у групе и добијају папире са именима чланова породице и њиховим месечним приходима и трошковима, реалистично урађене рачуне са којих су изостављене неке цене. Затим, треба да попуне рачуне, рачунајући ПДВ, основицу или укупну суму трошкова.

Учецници касније добијају листе са набројаним намирницама и њиховим ценама, на основу којих треба да саставе реалистичну потрошачку корпу за своју породицу.

Групе извлаче картице на којима су исписани изненадни добици или губици које породица има и дискутују о томе како ће их превазићи.

3Д модел сазвежђа

Учесници праве 3Д модел познатог сазвежђа Орион. Притом размишљају о скали универзума, међузвезданим удаљеностима и уче основе астрогнозије. Такође, упознају се са основним елементима ноћног неба.

Има ли хемије у кухињи?

Полазници мешају супстанце, оне са којима се свакодневно сусрећу. Акценат је на уочавању промене која се догађа, да ли је хемијска или физичка. Сами раде огледе. Уочавају шта се догађа. Разлика у понашању је у структури. Имају задатак да уз помоћ куглица-честица прикажу разлике у променама.

Боје – да ли постоје?

Радионица о светлости. Да ли постоје боје материјала или се то само светлост различито одбија? Коришћењем електронских компоненти батерија и ЛЕД диода направићемо уређај помоћу кога је могуће мешати светлости различитих боја. Да ли постоји невидљива светлост?

Гусари са Аде

Спој треадиционалног и модерног – оригами гусарски бродови који се покрећу уз помоћ мотора на батерије. Деца ће научити како да их самостално направе. Након тога ће сазнати како да праве и користе шифроване поруке. Гусарски бродови ће преносити поруке, а нико неће моћи да их дешифрује осим онога коме је порука намењена. Очекује вас много добре забаве.

Много буке ни око чега!

Шта је то звук, а шта осцилације, фреквенција, магнетно поље и какве све то везе има са звучником и музиком? Од чега се састоји звучник и како га натерати да производи музику? Практично ће бити приказано како од електронских компоненти направити уређај који производи звукове различитих фреквенција.

Свет HTML

У данашње време, када технологија напредује брже него што можемо да је пратимо, неки програмски језици ипак остају у употреби без обзира на то што дуго постоје. Један од њих је HTML. На овој радионици можете научити шта је то HTML, како је настао и која је његова улога у прављењу сајтова данас, као и зашто је HTML незаменљив и како да се научи.

Безбедно слетање

Задатак учесника радионице је да у групама направе најбезбеднији „оклоп“, у коме ће некувано јаје преживети пад са стола. Деца ће кроз радионицу учити о класичној механици, односно кретању, апсорпцији енергије, научити шта то уопште значи судар и какве могу бити последице. Потом, укључујући сву своју креативност и домишљатост, од једноставних материјала из домаћинства, мораће да осмисле најбољи начин да некувано јаје безбедно приземље.

Ауто без мотора

Како направити аутић који јури без мотора, батерија и жичица? Једноставно, ако знамо шта су то еластична потенцијална енергија и сила еластичности. Потребни су нам само точкови, кутија шибица, неколико чачкалица, еластична гумица и мало знања.

kamp

АЗБУКА КАМПА

Алергије:

Молимо Вас да нам посебно скренете пажњу уколико дете има алергијске сметње како бисмо предузели потребне мере да током рада кампа спречимо могуће алергијске реакције.

Аниматори:

У сваком тренутку ће о вашој деци бринути тим аниматора – људи пуних позитивне енергије, који имају велико искуство у раду са децом. Овај тим водиће рачуна да деца слободно време на кампу проведу на најзабавнији и најкориснији начин, упознајући се, градећи пријатељства, али и развијајући сопствену креативност и самопоуздање.

Изостанак: 

Уколико је ваше дете спречено да присуствује кампу, молимо вас да што пре обавестите ЦПН позивом броја: 011.24.00.260.

Личне ствари:

ЦПН чини све разумне покушаје да заштити имовину учесника. Ипак, предлажемо да ученици оставе вредне ствари (посебно електронске уређаје, мобилне телефоне, скупоцен накит) код куће.

Молимо за разумевање, ЦПН не може бити одговоран у случају губитка, уништења или крађе вредних ствари.

Лоше време:

У случају лошег времена, активности кампа ће бити организоване у затвореним просторима ЦПН-а на Ади Циганлији.

Одећа и обућа:

Веома је важно да деца буду комотно обучена. Учесници кампа би требало да носе мајице, кратке панталоне или фармерке, памучне чарапе, патике или лаку обућу са затвореним прстима.

Отказивање:

Уколико се не пријави довољан број учесника кампа за одређени термин, ЦПН има право да откаже групу. У том случају, контактираће вас особа из ЦПН-а и информисати вас о другим могућностима.

Понашање /Очекивања:

Добро понашање је кључна компонента успешног искуства на летњем кампу. У настојању да се обезбеде безбедан рад и боравак у кампу, важно је да се сви учесници понашају према правилима кампа. У кампу се очекује да се поштују едукатори/наставници и остало особље кампа у сваком тренутку. Неодговарајуће, насилно понашање се неће толерисати. Примери неприкладног понашања укључују (али нису ограничени на): псовање, називање других погрдним именима, безобзирно угрожавање имовине кампа, непоштовање договора о програму, присвајање туђе имовине.

ЦПН задржава право да отпусти сваког учесника за чије понашање сматра да је неодговарајуће и да ремети рад, односно утиче на целокупно пословање кампа. У том случају биће позвани родитељи који су у обавези да дођу и преузму своје дете.

Рокови:

ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете. Међутим, имајте на уму да број учесника кампа не може бити већи од 30. Због тога је важно да ваше дете пријавите на време.

Сагласност за фотографисање вашег детета:

Током трајања кампа ваше дете ће за време радионица или обиласка локалитета бити више пута фотографисано или снимљено. За то је потребно да дате вашу сагласност. Фотографије неће ни на који начин бити злоупотребљене, продате или позајмљене, већ ће бити коришћене једино у сврху спровођења промоције програма ЦПН-а.

Ако не желите да ваше дете буде фотографисано, молимо вас да то нагласите на формулару.

Заштита од сунца и вода за пиће:

Како је простор на коме се налази камп на отвореном, обавеза учесника кампа је да се добро припреме, што подразумева ношење капа/качкета/шешира, креме за сунчање и креме против уједа инсеката.

Током рада на отвореном, водиће се рачуна да сваки учесник има довољне количине воде за пиће.

НАПОМЕНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/СТАРАТЕЉЕ

 • На уласку у камп, родитељи/старатељи остављају ЦПН едукаторима свој контакт (телефон и и-мејл адресу), како би у случају потребе били контактирани.
 • На уласку у камп, родитељи/старатељи потписују формулар којим дају овлашћење Центру за промоцију науке да фотографише децу током трајања ДНК.
 • Родитељи/старатељи су дужни да обавесте ЦПН едукаторе о евентуалним посебним захтевима у вези са боравком деце (посебни захтеви у погледу конзумације лекова, могуће алергије итд.)
 • ЦПН задржава право да позове родитеље/старатеље да преузму дете у било ком тренутку тог дана, уколико дете својим понашањем упорно ремети рад ДНК и омета другу децу.