Dečji naučni kamp 2015.

DNK

Već treću godinu zaredom, CPN organizuje Dečji naučni kamp (DNK) namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnji DNK održava se od 17. do 28. avgusta, na fudbalskim terenima na Adi Ciganliji.

Za polaznike DNK, Centar za promociju nauke će na ovoj lokaciji demonstrirati rad nove infrastrukture – Naučnog kamiona, čiji će program početi tokom jeseni 2015. godine.

Program je ove godine besplatan, a prijavljivanje je obavezno jer je broj mesta u kampu ograničen.

ŠTA JE DEČJI NAUČNI KAMP?

Dečji naučni kamp (DNK) je osmišljen tako da se deca u društvu vršnjaka, okruženi prirodom, na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa biologijom, fizikom, hemijom, astronomijom, matematikom, arheologijom, medicinom i drugim naukama.

Na Dečjem naučnom kampu mogu učestvovati deca uzrasta između 7 i 17 godina, a program je podeljen u tri starosne grupe. Aktivnosti će po danima biti prilagođene mlađim i starijim osnovcima ili srednjoškolcima. Kako bi bio osiguran visok kvalitet izvođenja radionica, broj učesnika je ograničen na 30 po danu.

Polaznici DNK mogu da iskuse mnoštvo zabavnih sadržaja i lično se uključe u aktivnosti koje vode stručni edukatori. Važan element naučnog kampa je i druženje sa vršnjacima sličnih interesovanja.

KAKO PRIJAVITI DETE

Sva mesta su popunjena.

Učešće na kampu je besplatno. Budući da je broj mesta na kampu iz tehničkih razloga ograničen na trideset po danu, savetuje se da požurite sa prijavljivanjem deteta.

Prijave su otvorene od 3. avgusta, a prijavljivanje je moguće do kraja manifestacije, odnosno dok ima slobodnih mesta.

Na prijavi su obeleženi uzrasti za koje su određeni dani, odnosno radionice, prilagođeni, a vaše dete možete prijaviti za svaki dan pojedinačno.

KAKO IZGLEDA JEDAN DAN NA DNK?

Tokom dnevnog programa, polaznici kampa učestvuju u naučnim radionicama iz različitih naučnih oblasti, kao i u društvenim aktivnostima. Radionice vode naučni demonstratori stručni za datu oblast, a za osmišljavanje društvene aktivnosti je nadležan psiholog.

Tokom dana je predviđen odmor sa pauzom za užinu.

Dnevni program kampa:

 • 8.30 – 9.00 – Okupljanje polaznika
 • 9.00 – 9.30 – Društvene aktivnosti
 • 9.30 – 12.30 – Naučne radionice sa pauzama
 • 12.30 – 13.00 – Pauza za užinu, odmor
 • 13.00 – 15.30 – Naučne radionice sa pauzama
 • 15.30 – Evaluacija i diskusija
 • 16.00 – Kraj dnevnih aktivnosti

DNK MAPA

NAUČNE RADIONICE NA DNK

Ove godine program radionica na DNK obuhvata širok spektar nauka: arheologiju, medicinu, fiziku, ekologiju, astronomiju, matematiku, lingvistiku, kao i elektroniku i mašinstvo.

Put oko sveta za 60 minuta

Obilazak svih kontinenata kroz uključivanje kamera u vulkanima, na planinama, u gradovima, satelitima, pod morem, a zatim prolazak kroz interaktivni kviz i mnogo zanimljivih činjenica o drugim ljudima, običajima, jezicima.

Hijeroglifiraj svoje ime

Cilj radionice je upoznavanje sa osnovama staroegipatskog pisma. Učesnicima će biti predstavljene fonetske vrednosti hijeroglifa i data prilika da uz pomoć predavača i šifrarnika napišu svoje ime koristeći već napravljene pečate najčešćih znakova. Imaće i mogućnost da napišu ili pak dešifruju kratku poruku koristeći jedno od najstarijih pisama na svestu.

Op-art slagalica

Na ovoj radionici učesnici će spojiti matematiku i umetnost, naučiti osnove modularnosti, kakvu ulogu u njoj ima vizuelna percepcija i koja je uloga Viktora Vazarelija u umetnosti 20. veka.

Rekombinacijom osnovnih elemenata (kvadrati sa crnim i belim dijagonalnim linijama) izvode se složenije strukture (optički ornamenti) principom simetrije i antisimetrije. Dobijeni crno-beli ornamenti se potom lepe na bele papire.

Najbrži i najkreativniji učesnici dobijaće poklone!

Ratoborni imunitet

Naučite kako naš imunitet funkcioniše. Šta se dešava kada se borimo protiv bakterija, virusa i parazita? Šta su to, u stvari, alergije? Vidite kako biste se vi borili protiv bakterija, parazita i virusa u interaktivnoj strateškoj igri.

„Inspirisani insektima – napravimo kućice“

Ideja radionice je da se učesnici upoznaju sa diverzitetom „kućica“, odnosno skloništa koje prave životinje u prirodi. Radionica će početi kratkim uvodnim predavanjem koje će kroz primere upravo pokazati tu raznovrsnost i njenu ulogu, a zatim kreće praktični deo. U praktičnom delu radionice, učesnici će imati zadatak da, uz pomoć materijala, naprave neku od tih kućica: kućicu od kamenčića koju prave larve koje žive u vodi, penu u kojoj žive larve stenica, male „krčage“ koje prave ose grnčarice, delove mravinjaka…

Parazitski treasure hunt

Ideja radionice je da se učesnici upoznaju sa svetom parazita, ali iz dva ugla: biologije i medicine.

Radionica će početi uvodnim predavanjem, koje će uz pomoć fotografija i kratkih filmova predstaviti čudesan svet parazita: gljive koje rastu iz glava mrava, crvića koji žive u očima ljudi, biljaka koje parazitiraju na drugim biljkama, mikroorganizmima koji izazivaju malariju…

Ideja je da se nakon upoznavanja različitih tipova parazita i odnosa parazit-domaćin, započne mali lov na blago, gde će svaka grupa dobiti karticu sa uputstvima/koracima koji će ih dovesti do cilja – pronalaska zagonetnog parazita ili domaćina.

Pošto su radionice na otvorenom, to bi se iskoristilo za stavljanje oznaka i smernica, ali i za sakrivanje rekvizita koji predstavljaju određene parazite/domaćine.

Dobro otvori oči i načulji uši!

Ideja radionice je da se učesnici upoznaju sa organizmima koje mogu videti ili čuti blizu vodenih staništa. Radionica će početi uvodnim predavanjem koje će predstaviti organizme koje će učesnici tog dana proučavati. Praktični deo radionice će činiti mala obuka raspoznavanja ptica, zglavkara, biljaka I algi koje naseljavaju vodena staništa. Radionica će biti podeljena po celinama kako ne bi došlo do nagomilavanja informacija.

Simulacija arheološkog iskopavanja

Radionica predstavlja malu školu arheologije za zainteresovane školarce. Učesnici će biti u prilici da zajedno sa arheolozima učestvuju u pravom arheološkom iskopavanju i otkriću drevne grobnice. Radionica će pratiti sam proces iskopavanja, obradu arheološkog materijala i podataka, kao i diskusiju sa istraživačima. Na ovaj način učesnici će steći praktično i teorijsko znanje iz arheološke prakse, kao i priliku da se uz pomoć stručnih volontera na jedan dan nađu u ulozi arheologa.

Rub Goldberg mašina

Rub Goldberg je poznati strip crtač koji je u svojim radovima često koristio veoma komplikovane mašine koje rade veoma jednostavne stvari. Ovakve mašine su čest motiv i u crtanim filmovima. Zadatak naših malih inženjera će biti da na što komplikovanijin način upale sijalicu pritiskom na prekidač. Na raspolaganju im stoji mnogo materijala i alata, kao i stručna pomoć naših saradnika.

Svet kredita

Cilj radionice je upoznavanje učesnika sa osnovnim pojmovima matematike i finansija i mogućnostima njihovih primena u svakodnevnom životu.

Učesnici se dele u grupe i dobijaju papire sa imenima članova porodice i njihovim mesečnim prihodima i troškovima, realistično urađene račune sa kojih su izostavljene neke cene. Zatim, treba da popune račune, računajući PDV, osnovicu ili ukupnu sumu troškova.

Učecnici kasnije dobijaju liste sa nabrojanim namirnicama i njihovim cenama, na osnovu kojih treba da sastave realističnu potrošačku korpu za svoju porodicu.

Grupe izvlače kartice na kojima su ispisani iznenadni dobici ili gubici koje porodica ima i diskutuju o tome kako će ih prevazići.

3D model sazvežđa

Učesnici prave 3D model poznatog sazvežđa Orion. Pritom razmišljaju o skali univerzuma, međuzvezdanim udaljenostima i uče osnove astrognozije. Takođe, upoznaju se sa osnovnim elementima noćnog neba.

Ima li hemije u kuhinji?

Polaznici mešaju supstance, one sa kojima se svakodnevno susreću. Akcenat je na uočavanju promene koja se događa, da li je hemijska ili fizička. Sami rade oglede. Uočavaju šta se događa. Razlika u ponašanju je u strukturi. Imaju zadatak da uz pomoć kuglica-čestica prikažu razlike u promenama.

Boje – da li postoje?

Radionica o svetlosti. Da li postoje boje materijala ili se to samo svetlost različito odbija? Korišćenjem elektronskih komponenti baterija i LED dioda napravićemo uređaj pomoću koga je moguće mešati svetlosti različitih boja. Da li postoji nevidljiva svetlost?

Gusari sa Ade

Spoj treadicionalnog i modernog – origami gusarski brodovi koji se pokreću uz pomoć motora na baterije. Deca će naučiti kako da ih samostalno naprave. Nakon toga će saznati kako da prave i koriste šifrovane poruke. Gusarski brodovi će prenositi poruke, a niko neće moći da ih dešifruje osim onoga kome je poruka namenjena. Očekuje vas mnogo dobre zabave.

Mnogo buke ni oko čega!

Šta je to zvuk, a šta oscilacije, frekvencija, magnetno polje i kakve sve to veze ima sa zvučnikom i muzikom? Od čega se sastoji zvučnik i kako ga naterati da proizvodi muziku? Praktično će biti prikazano kako od elektronskih komponenti napraviti uređaj koji proizvodi zvukove različitih frekvencija.

Svet HTML-a

U današnje vreme, kada tehnologija napreduje brže nego što možemo da je pratimo, neki programski jezici ipak ostaju u upotrebi bez obzira na to što dugo postoje. Jedan od njih je HTML. Na ovoj radionici možete naučiti šta je to HTML, kako je nastao i koja je njegova uloga u pravljenju sajtova danas, kao i zašto je HTML nezamenljiv i kako da se nauči.

Bezbedno sletanje

Zadatak učesnika radionice je da u grupama naprave najbezbedniji „oklop“, u kome će nekuvano jaje preživeti pad sa stola. Deca će kroz radionicu učiti o klasičnoj mehanici, odnosno kretanju, apsorpciji energije, naučiti šta to uopšte znači sudar i kakve mogu biti posledice. Potom, uključujući svu svoju kreativnost i domišljatost, od jednostavnih materijala iz domaćinstva, moraće da osmisle najbolji način da nekuvano jaje bezbedno prizemlje.

Auto bez motora

Kako napraviti autić koji juri bez motora, baterija i žičica? Jednostavno, ako znamo šta su to elastična potencijalna energija i sila elastičnosti. Potrebni su nam samo točkovi, kutija šibica, nekoliko čačkalica, elastična gumica i malo znanja.

kamp

AZBUKA KAMPA

Alergije:

Molimo Vas da nam posebno skrenete pažnju ukoliko dete ima alergijske smetnje kako bismo preduzeli potrebne mere da tokom rada kampa sprečimo moguće alergijske reakcije.

Animatori:

U svakom trenutku će o vašoj deci brinuti tim animatora – ljudi punih pozitivne energije, koji imaju veliko iskustvo u radu sa decom. Ovaj tim vodiće računa da deca slobodno vreme na kampu provedu na najzabavniji i najkorisniji način, upoznajući se, gradeći prijateljstva, ali i razvijajući sopstvenu kreativnost i samopouzdanje.

Izostanak: 

Ukoliko je vaše dete sprečeno da prisustvuje kampu, molimo vas da što pre obavestite CPN pozivom broja: 011.24.00.260.

Lične stvari:

CPN čini sve razumne pokušaje da zaštiti imovinu učesnika. Ipak, predlažemo da učenici ostave vredne stvari (posebno elektronske uređaje, mobilne telefone, skupocen nakit) kod kuće.

Molimo za razumevanje, CPN ne može biti odgovoran u slučaju gubitka, uništenja ili krađe vrednih stvari.

Loše vreme:

U slučaju lošeg vremena, aktivnosti kampa će biti organizovane u zatvorenim prostorima CPN-a na Adi Ciganliji.

Odeća i obuća:

Veoma je važno da deca budu komotno obučena. Učesnici kampa bi trebalo da nose majice, kratke pantalone ili farmerke, pamučne čarape, patike ili laku obuću sa zatvorenim prstima.

Otkazivanje:

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj učesnika kampa za određeni termin, CPN ima pravo da otkaže grupu. U tom slučaju, kontaktiraće vas osoba iz CPN-a i informisati vas o drugim mogućnostima.

Ponašanje /Očekivanja:

Dobro ponašanje je ključna komponenta uspešnog iskustva na letnjem kampu. U nastojanju da se obezbede bezbedan rad i boravak u kampu, važno je da se svi učesnici ponašaju prema pravilima kampa. U kampu se očekuje da se poštuju edukatori/nastavnici i ostalo osoblje kampa u svakom trenutku. Neodgovarajuće, nasilno ponašanje se neće tolerisati. Primeri neprikladnog ponašanja uključuju (ali nisu ograničeni na): psovanje, nazivanje drugih pogrdnim imenima, bezobzirno ugrožavanje imovine kampa, nepoštovanje dogovora o programu, prisvajanje tuđe imovine.

CPN zadržava pravo da otpusti svakog učesnika za čije ponašanje smatra da je neodgovarajuće i da remeti rad, odnosno utiče na celokupno poslovanje kampa. U tom slučaju biće pozvani roditelji koji su u obavezi da dođu i preuzmu svoje dete.

Rokovi:

CPN će učiniti sve napore da primi vaše dete. Međutim, imajte na umu da broj učesnika kampa ne može biti veći od 30. Zbog toga je važno da vaše dete prijavite na vreme.

Saglasnost za fotografisanje vašeg deteta:

Tokom trajanja kampa vaše dete će za vreme radionica ili obilaska lokaliteta biti više puta fotografisano ili snimljeno. Za to je potrebno da date vašu saglasnost. Fotografije neće ni na koji način biti zloupotrebljene, prodate ili pozajmljene, već će biti korišćene jedino u svrhu sprovođenja promocije programa CPN-a.

Ako ne želite da vaše dete bude fotografisano, molimo vas da to naglasite na formularu.

Zaštita od sunca i voda za piće:

Kako je prostor na kome se nalazi kamp na otvorenom, obaveza učesnika kampa je da se dobro pripreme, što podrazumeva nošenje kapa/kačketa/šešira, kreme za sunčanje i kreme protiv ujeda insekata.

Tokom rada na otvorenom, vodiće se računa da svaki učesnik ima dovoljne količine vode za piće.

NAPOMENE ZA RODITELJE/STARATELJE

 • Na ulasku u kamp, roditelji/staratelji ostavljaju CPN edukatorima svoj kontakt (telefon i i-mejl adresu), kako bi u slučaju potrebe bili kontaktirani.
 • Na ulasku u kamp, roditelji/staratelji potpisuju formular kojim daju ovlašćenje Centru za promociju nauke da fotografiše decu tokom trajanja DNK.
 • Roditelji/staratelji su dužni da obaveste CPN edukatore o eventualnim posebnim zahtevima u vezi sa boravkom dece (posebni zahtevi u pogledu konzumacije lekova, moguće alergije itd.)
 • CPN zadržava pravo da pozove roditelje/staratelje da preuzmu dete u bilo kom trenutku tog dana, ukoliko dete svojim ponašanjem uporno remeti rad DNK i ometa drugu decu.