ДНК Дан #2

Данас ћемо се позабавити проучавањем птица нашег комшилука и потрудити се да им ове топле летње дане олакшамо тиме што ћемо им направити појилицу (купатило)! Ово истраживање спроводимо у три корака.

  1. Истраживачка игрица: Веома веома тиха потрага за птицама 

Издвојите сат времена за шетњу комшилуком или оближњим парком, обалом реке, ливадом, а можда можете и само да гледате са прозора или терасе. Идеално би било да у околини има што више дрвећа или жбуња! Тада пажљиво наоштрите чула и будите веома веома вееееееома тихи! Посматрајте своју околину и уколико уочите неку птицу, фотографишите је телефоном, а уколико цвркуће, снимите звук или видео! Када се са истраживања свог краја вратите кући, најважнији део посла је пред вама – препознавање врста! Апликација “Птице на длану” ће вам у томе помоћи. Уколико имате питања без бриге увек нам можете писати!

Свака уочена птица носи одређен број поена. Птице које нису наведене, а уочили сте је и сазнали њен назив помоћу апликације, носе 6 поена. Саберите све поене пре попуњавања упитника! На слици испод или овде можете уносити цртицу за сваку птицу коју спазите и на крају сабрати своје поене. 

Када завршите са посматрањем и препознате птице које сте видели, унесите податке у упитник на овом линку. Фотографије и аудио снимке песама птица нам шаљите преко Вајбера.

Шта вам је потребно за ову потрагу?

  • Уколико имате, било би супер да понесете двоглед
  • флашица воде
  • качкет или другу заштиту од сунца
  • оловка и папир, на ком можете записати шта сте уочили
  • телефон са приступом интернету
  • инсталирана апликација “Птице на длану”

2.  Правимо „личну карту“ омиљене птице (препоручено за узраст изнад 11 година)

Информације о својој омиљеној птици потражите на интернету или питајте укућане, осталу децу на кампу или научне демонстраторе и демонстраторке. А онда попуните податке о омиљеној птици који су наведени на овој слици испод.

3.  Правимо појилицу, ево упутства